Tre små, skjønne jenter sitter på hvert sitt mamma-fang og gumler energisk på økologiske Marie-kjeks.

— Nå kan dere ta en kjeks til hver, så tar vi vekk skålen, sier Trine Søilen.

— Koffor, spør fireåringene Tale Elida Søilen og Talia Indrebø Melleby i kor. Jentene ser absolutt ingen grunn til å spare på kjeksinntaket selv om den planlagte middagsmaten ikke er så langt unna. Halvannet år gamle Muriel Folkvord legger ikke inn protest, men tygger i stedet intenst.

DE TRE VENNINNENE er nettopp kommet hjem fra Oppigard barnehage som ligger like ved studentbyen. Talias mamma, Ingunn Indrebø, går andre året på sykepleien. For tiden er hun i full praksisjobb ved Kvinneklinikken. 31-åringen fra Vadheim i Sogn ble kjent med de to andre mødrene etter at døtrene begynte i samme barnehage. Ingunn og Talia har bodd på Nattland i godt og vel to år nå. På oppslagstavlen på kjøkkenet hos Trine og Tale Elida henger en invitasjon som mamma Trine har tatt vare på. Den viser litt av mangfoldet i tilbudene for store og små i den lille landsbyen. «Hei vil du komme til baby born-fest hos meg på mandag etter frukten i barnehagen? Ta med deg baby born-dukken og baby born-ting om du kommer. Si fra om du kan komme. Maya».

Trine Søilen (32) er tillitsvalgt for alle beboerne i de 147 leilighetene i studentbyen. Hun går tredje året på lærerskolen sammen med venninnen Gry Folkvord som er i sving med andre året av lærerutdanningen.

DA GRY FORTALTE Trine at hun var gravid, utbrøt Trine begeistret «Så kult, da kan du komme opp til oss å bo!» For å ha en sjanse på boligmarkedet i studentbyen, må du nemlig både ha barn og være fulltidsstudent. Etter å ha stått på venteliste i et halvt år, fikk Gry og datteren flytte inn i fellesskapet da lille Muriel var blitt tre måneder gammel. - Jeg er fra Odda og er fullstendig avhengig av vennene mine her oppe. Dette er det eneste nettverket datteren min og jeg har her i byen. Livet er veldig forandret etter at jeg ble mor. Jeg har det utrolig bra. Selv om livet av og til er et slit, er det en lykke å bo her. Jeg har veldig gode venner og Muriel har også sine venner her, sier Gry Folkvord (24).

En gang hver tredje uke har de voksne venninnene hudpleiekveld. Da napper de bryn og drikker vin.

MINST EN GANG i uken spiser små og store middag hos hverandre. Trine Søilen er opptatt av at maten skal være sunn og økologisk, og to ganger i måneden får beboerne på Nattland matleveringer fra en bonde på Voss. Når våren kommer, når det sosiale livet nye høyder.

— Vi har en stor bålplass hvor vi kan grille pølser og drikke vin til langt på kveld, sier Gry, og smiler fornøyd ved tanken på det gode livet som venter om bare noen få måneder nå.

Det er nok litt større takhøyde blant studentene på Nattland, selv om de også gremmer seg over katter som bæsjer i sandkasser og kvinner som ikke ser forskjell på andres ektemenn og potensielle typer.

— Vi reiser heller til byen og skjemmer oss ut, spøker Trine. Hun forteller at hun har en date i kveld og at Tale Elida skal få sove i mamma sin seng når barnevakten kommer.

— Jippi, roper Tale Elida. Hun skjønner at mamma tror hun er begeistret over at moren har en avtale.

- JEG SIER JIPPI for at jeg får ligge i sengen din, presiserer fireåringen sånn at det ikke skal være noen tvil. Ingunn skryter av den sterke dugnadsånden i studentbyen. Alle er med når noe skal gjøres, folk som sluntrer unna er sjelden kost i det lille lokalsamfunnet. Beboerne har regnet ut at de får gjort så mye i løpet av de to årlige dugnadene at det tilsvarer et halvt årsverk!

Dessuten er kjernefamiliene som bor på Nattland Studentby svært inkluderende overfor de enslige foreldrene som det etter hvert er blitt ganske mange av.

— Vi låner masse klær av hverandre og er hverandres psykologer. Dersom jeg hadde bodd alene i en leilighet i byen sammen med datteren min, ville vi hatt et helt annet liv enn det vi har nå. Vi har fellesmiddager i helgene og kurvfester, forteller Ingunn Indrebø fornøyd. Men noen ganger om sommeren synes hun faktisk at det kan bli i meste laget med folk. Da setter Ingunn seg på sin lille terrasse og nyter sitt eget selskap til følelsen av overbefolkning går over.

MOR OG BARN har for øvrig god plass å boltre seg på. Hver leilighet er på 65 kvadratmeter og inneholder kjøkken, stue, bad og to soverom. Husleien på litt under 4000 kroner inkluderer også strøm, internett og kabel-tv, så det er ikke rart damene håper de kan bli boende inn i evigheten. Men det kan de altså ikke. Når de er ferdige med studiene, må de flytte ut av studentbyen. - Jeg hadde mareritt en natt og våknet helt svett. Da drømte jeg at Tale Elida og jeg plutselig måtte flytte til en toromsleilighet i Loddefjord, forteller Trine Søilen. Noen ganger er heldigvis virkeligheten bedre enn drømmene.

FIKSER OPP: Trine Søilen får assistanse av fire år gamle Talia Indrebø Melleby, mens Trines datter, Tale Elida Søilen, har kontroll i kjøkkenskapene. Foto:
GIDSKE STARK