Bent Sigmund Olsen og Jonas Rosenvold kjente hverandre lenge før de flyttet fra Kristiansand til Bergen i 1994. Høsten 2010 ble begge fedre med to ukers mellomrom.

— Jeg husker at vi møttes på kafé da begge hadde en stor hemmelighet på lur, forteller Olsen, og smiler mens han hjelper datteren Juliane på ett og et halvt å treffe munnen med sugerøret.

I morgen lanseres «Trilleturer i Bergen» på Bergen Offentlige Bibliotek, et resultat av to lange pappapermisjoner.

Tok hele permisjonen

Det passet dårlig for Julianes studentmamma å ta permisjon. Derfor tok pappaen ut hele, bortsett fra ukene som er forbeholdt mor. Den første tiden handlet det meste om amming, forteller han.

— Samboeren min studerte medisin på Haukeland, og vi bor like overfor. Så vi begynte med korte turer i Årstad innimellom ammingen på Haukeland. Etter hvert som Juliane ble større, kunne jeg gå lengre turer. Jeg ble stadig tryggere. Og etter at hun begynte med fast føde, var ikke tilgangen på stellerom like viktig.

Tidlig i permisjonen møtte Olsen sin gamle studiekamerat Frode Molven på gaten. Han er sjefredaktør i Spartacus Forlag, som har gitt ut "Trilleturer i Oslo", og lurte på om Olsen ville lage en bergensvariant. Det passet utmerket. Medforfatter Rosenvold skulle ha nesten like lang permisjon som kameraten.

Ekstralys på vognen

De to diskuterte hvilke områder de skulle ha med. Studerte fødselsstatistikker og "Byplanen – en historie om utviklingen av Bergen by".

— Vi er begge lokalkjent. Vi har bodd her lenge og har syklet mye rundt. Blant turene som overrasket oss, er den fra Nipedalen til Oasen. Fyllingsdalen er en spennende bydel som vi ikke kjente godt fra før. Den trondhjemske postvei i Åsane er en naturskjønn opplevelse. Og det er helt spesielt å gå over Rundemanen med barnevogn.

— Men det er en tur for viderekomne, legger Olsen kjapt til.

Som selv har montert ekstra sidelykter og lys foran bakhjulet. Nå fisker han frem en smoothie med røde bær til sin rastløse datter.

- Lett å sitte inne

Forfatteren håper å inspirere folk til å komme seg ut, og benytte sjansen til å bli kjent med nye bydeler. Han mener turer med barnevogn er en fin måte å få mer ut av permisjonen på.

— Det er lett å bli sittende inne. Jeg måtte jo ut på grunn av ammingen, men menn har ofte permisjon senere. Da er barnet mer aktivt og du blir enda mer svett av å være hjemme. Etter at Juliane begynte i barnehagen, har det ikke blitt like mange trilleturer. Så dette er nok mest en permisjonsgreie – selv om vi har med noen fine søndagsturer også, sier Olsen.

Bringebær i Løvstakken

Pappaene tar for seg 13 turer, fra forsiktige prøveturer til lengre ekspedisjoner. De opplyser hvor det er plass til vogn, hvor man finner stellerom og ammero. Museer, parker og shopping.

I Løvstakkveien forteller de om modne bringebær i juli og august – følg med fra det gule busskuret på venstre side.

— Men hva har skjedd med kartet deres over Nordnes? Her er stedene plassert hulter til bulter.

— Hva mener du? Oj. Jeg er litt i stuss på hva som kan ha skjedd her. Dette burde vi ha plukket opp. På kartet over Årstad har det også forskjøvet seg litt. Det er uheldig, sier Olsen.

NY trilletur i sentrum kart.jpg
NY trilletur Haakonsvern til alvøen kart.jpg