ANNE-GRETHE DAHL

I kjellerstuen hjemme på Rosenlund på Søfteland bor all verdens papirdukker i all verdens størrelser og fasonger. Der lever de sitt tause papirdukkeliv i landets største papirdukkekollektiv, skjult i hvite plastpermer og langt fra sine opphav i København, Paris, London og Hollywood.

Men det går ikke lange tiden mellom hver gang de får luftet seg. Nina er svært glad i hobbyen sin, og er støtt og stadig nede i kjelleren for å pusle med de skjøre papirlekene.

— Papirdukker speiler tidsånden, sier hun andektig og viser frem ark på ark med dukker fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. I løpet av kort tid er kjellerstuegulvet på Søfteland dekket av hvitpudrete rokokkodamer, Elvis Presley, prinsesse Ragnhild, bunadskledde bønder, Blondie og Dagobert, Shirley Temple, Snøhvit og de syv dvergene, Jackie Kennedy, negerdukken Sorte Marie, Elizabeth Taylor, Tjorven og Båtsmann - og Bill Clinton. For å nevne noen ganske få. Alle sirlig innpakket i gjennomsiktig plast.

Begynte tidlig

Papirdukkesamleren på Søfteland trådte sine barnesko i Kolstien på Landås, og begynte å samle papirdukker allerede i 5-6-årsalderen.

— Venninnene mine og jeg laget ofte dukkehus hjemme i stuen, med mors og fars bøker til vegger. Til slutt hadde vi et helt hus, som papirdukkene våre bodde i. Mor og far var veldig tålmodige, mimrer hun.

Toppen av lykke var når Nina fikk penger og kunne gå til Hjemmets Butikk i Nattlandsveien, manufakturbutikken Det Lille Magasin på Mannsverk eller Landås Fargehandel på Landåstorget. Der solgte de løse ark med papirdukker, revet av fra blokker som inneholdt tolv forskjellige dukker med klær til.

— Lykkefølelsen var stor når jeg hinkehoppet hjemover til Kolstien med en uhåndterlig papprull med gummistrikk rundt under armen. Hjemme ventet saksen og flere timers koselig arbeid med å klippe ut den nye dukken og alle klærne hennes, sukker hun henført.

Vil vite mer

Da Nina var liten, fantes papirdukker (i tillegg til i store bøker og på løse ark) også på alt fra havregrynsposer til kjekspakker og på vaskepulverpakker som Henko og Persil.

— Jeg er mest interessert i norske dukker fra 1940- til 1960-tallet. Og jeg vil så gjerne vite mer om hvem som tegnet dem. Drømmer også om å få kontakt med folk som kan gi meg informasjon om de norske tegnerne. De utenlandske har jeg sånn noenlunde greie på, sier hun.

En annen drøm er å kunne gi ut et norsk magasin om papirdukker. Men da må interessen for papirdukker her i landet først bli større enn den er i dag.

Mens tallet på de papirdukkeinteresserte her i landet er lite, er det stort i andre land.

— Jeg reiser ofte til Danmark for å kjøpe papirdukker. Der er interessen så stor at de må leie lokaler til møtene sine. I bergensområdet er vi kun åtte, som samles hjemme hos hverandre noen ganger i året, sier hun.

Alle andre med papirdukkeinteresse har hun kontakt med via internett, der hun handler, leser siste nytt i papirdukkeverdenen - og sist, men ikke minst holder kontakten med likesinnete.

Av alle slag

I samlingen sin har Nina mange rariteter. Dukker med løse fjes som kan snus på, med øyne som kan åpnes og lukkes ved hjelp av klaffer på baksiden, med klær på både foran og bak, dukker der klærne skal festes ved hjelp av tråder og dukker med løse armer og bein slik at de kan skifte posisjon alt etter hva de holder på med. Hun har eventyrdukker og babydukker, bunadsdukker og negerdukker, Hollywood-stjerner og kongefamilier, presidenter og andre politikere, hundedukker og kattedukker, tegneseriehelter og teddybjørndukker. Og mye, mye mer.

Barnestjernen Shirley Temple, for eksempel. I helfigur, og med klær til.

— Den fikk jeg av mannen min, Odd Gunnar. For å få fatt i henne, måtte han brette opp ermene og hjelpe til med et helt flyttelass, sier hun gledestrålende.

Det kaller vi ekte kjærlighet!

HAR DET MESTE: Nina Gading Kristiansen (46) fra Rosenlund på Søfteland har rundt 10.000 papirdukker i samlingen sin. - Jeg har en utrolig snill mann, som faktisk bidrar til samlingen min så sant han kan. Også en av døtrene våre deler entusiasmen for papirdukker, mens de to andre barna tror mor er sprø, smiler hun. Hunden Tassen bryr seg egentlig ikke noe særlig om papirdukker ...
BONDE-NORGE: Blant alle dukkene finnes også flere som kan ikles norske bunader. Tjohei!
HOLLYWOOD: De store glamourfilmstjernene ble selvsagt også papirutklippsdukker - med staselige selskaps- og friluftsklær til. Her Hedy Lamarr fra 1942.<br/>Foto: GIDSKE STARK