Like utenfor hotellet satt papegøyen på et tak.

Daniel Justin ved hotellet og andre forsøkte å få den ned, uten å lyktes. De tilkalte brannvesenet, som kom for å hjelpe.— Vi fikk melding klokken 20.23 om å hjelpe til med å få ned en papegøye, sier Torkjell Helle ved brannvesenet i Bergen.

Lokker med nøtter

Han har ingen erfaring med papegøyer, men forteller at brannvesenet fra tid til annen hjelper med å redde dyr.

Daniel Justnes prøvde å lokke papegøyen til seg med nøtter.

— Den sitter der og plystrer og virker ikke redd for folk. Derfor håper vi omtale på bt.no kan varsle eieren, slik at han eller hun kan komme ned hit. Fuglen er tam, og det er jo usikkert hvordan den vil klare seg gjennom natten, sier han.

FLØY: Brannmannen må trist konstatere at fuglen fløy av sted etter første forsøk på å fange den.
GERHARD FLAATEN

Brannvesenet gjorde to forsøk på å få ned fuglen, som kvitret det den var god for. På første forsøk gikk to mann opp i kurven på den ene stigebilen. De hadde med seg et par håndklær. Mens de nærmet seg fuglen, satt den helt i ro. Den plystret heller ikke. Da brannmennene var en halvmeter unna, trakk den seg tilbake og fløy videre.

Fløy mot Fisketorget

Da tok den en hel runde rundt kvartalet og satte seg på en bygård i et annet kvartal, omtrent 30 meter unna.

Men brannvesenet ga ikke opp. De kjørte bort til papegøyen, parkerte en brannbil og og satte seg i lkurven på liften og ble heist opp mot rømlingen, denne gang med håv og bur. De nærmet seg igjen papegøyen. Også denne gangen kom de nær fuglen, men den hadde ikke noe ønske om å bli med ned.

Denne gangen kom de ikke like nær. papegøyen fløy, satte kursen mot Fisketorget og ble borte.

— Vi må gi opp, vi er ikke fugler heller, sier brannvesenet til bt.no.

Funnet!

En knapp time senere kom gladmeldingen. Papegøyen «Lisa» ble endelig gjenforent med eieren ved 22-tiden fredag kveld, etter å ha tilbrakt hele dagen i det fri.

— Da det begynte å regne, gikk jeg ut for å hente inn putene fra verandaen. Da så hun sitt snitt og stakk, sier eieren, som ønsker å være anonym.

Først satt papegøyen i treet utenfor huset til eieren, som er like opp i gaten fra First Marine Hotel i Rosenkrantzgaten. Men da eieren var centimeter fra å få fatt i henne, stakk hun igjen.

FUNNET: Her er «Live» vel hjemme igjen hos matmor.
PRIVAT

Eieren har sjekket innom bt.no hele fredagen.— Jeg regnet med at det kom en sak når noen hadde funnet henne, sier hun.

Og med en gang bt.no publiserte saken, stakk hun ut for å lete. Hun fant fuglen igjen i bakhagen til hotellet, og fikk den med seg hjem.

— Hun har pratet og sunget siden vi kom inn, nå sitter hun og spiser. takk for hjelpen, sier eieren.

Ikke vet vi hvor papegøyen hadde tenkt seg, men det regner og er kaldt i Bergen fredag kveld. Og utestedet Ugla ble lagt ned for mange år siden...

PLYSTRET: Papegøyen kvitret litt for tilskuerne der den satt.
GERHARD FLAATEN
STÅR PÅ: Brannvesenet har ingen enkel jobb med å fange papegøyen.
GERHARD FLAATEN
BYTUR: Ikke enkelt å fange en papegøye som er på bytur en fredagskveld.
GERHARD FLAATEN