Papegøyen tok seg straks inn på kjøkkenet, hvor den i går kveld trivdes stadig bedre. Den valgte straks å forholde seg taus — og skapte i stedet mystikk rundt sin egen person ved å være sær i matveien.

— Nei, den har ikke sagt mye. Men den er veldig glad i hot dog-brød, sier Vibecke Rasmussen (37).

To gode venner

Hun oppdaget tropefuglen på asfalten utenfor, der den gikk og hutret seg. Ikke rart, det var en heller hustrig seinvinter og bare 5-6 grader.

— Jeg har hørt om papegøyer som stikker av, men ikke om noen som kommer flygende inn døren, sier Jan Kåre Romerheim (42).

I går fikk den freidige fuglen stell slik det sømmer seg hos høflige verter. Etter hvert ble førstevalget pølsebrød og friskt vann.

Husets egen fugl, den pratsomme undulaten «Tippen», var også nysgjerrig på hvem som fløy så fort gjennom stuen og slo seg til på kjøkkenet. Da Bergens Tidende besøkte familien på Hjortland i går kveld, var de to fuglene på god vei til å bli venner. Snart spiste de begge fra vertens hånd.

Uoppdragen gjest

Papegøyer stammer fra tropiske strøk, men lite taler for at den grønnblå har vært på langtur. En rask sjekk hos naboene ga intet resultat. Romerheim har eid papegøye før, og gjetter at gjesten på kjøkkenstolen er en dvergpapegøye eller parakitt.

— Den tilhører i alle fall ikke de naturlige artene på Hjortland, sier Romerheim med et smil.

Seksbarnsfamilien flyttet inn for fire uker siden og mater ofte det rike fuglelivet utenfor huset. De fikk høre av den tidligere eieren at han «håpet de var glade i fugler». Men selgeren sa ingenting om gjester som ikke ville gå - men tvert imot setter seg til og skiter på kjøkkengulvet.

SULTEN RØMLING: - Den hadde neppe overlevd mange netter ute, sier Jan Kåre Romerheim. Husets egen «Tippen» (t.h.) ble fort dus med papegøyen, som inntil i går kveld ikke hadde sagt et kløvet ord.
JAN M. LILLEBØ