• Martin, hvis du begynner med de pallene... Vaktmester Arne i Solheim borettslag er i sving med jekken han har lånt fra Mega og bukserer europallene på plass. Her skal det bli sankthansbål.
  • Send dine bilder fra St. Hans til webmaster@bt.no. Vi viser frem lesernes bilder i kveld!

Hjelper og beboer Martin Træland skyver og drar så godt han kan, forskriftsmessig kledd i kjeledress.

— Pallene er gode i år, forteller Arne. - Hele, med lite råttent materiale. Det er bra, for da er det mye lettere å få et stabilt bål, forteller han. - Vi tenner på i midten, slik at bålet faller innover. Dette er ikke et bål en steker pølsene sine på, det skjønner vi, varmen blir intens. - Og så er det så flott at vi får låne denne jekken.

Bak de blomstrende spireabuskene hører vi drønnet fra en evig trafikkmaskin på Danmarks plass. Ikke godt å vite at her bak buskene forberedes sommerens vakreste eventyr blant beboerne. Tradisjonen med å lage til sankthansfeiring har Arne vært med på i 10-12 år nå, åtte av dem som vaktmester.

— Det som er så flott her i Solheim borettslag er at alle aldersgrupper er med og koser seg. Den eldste er oppi nitti år. Vi er 25 stykker med miljøutvalget i spissen som hjelper til og står for arrangementet. Og det trengs, for på det meste samler det seg 200 beboere her på fotballbanen bak Mega på sankthanskvelden. Det kommer gjester både fra Askøy og Os til vårt arrangement, forteller Arne stolt.

Vi må inn på verkstedet og se på lykkehjulet som en av beboerne, Helge Nilsen, har laget. Tre skiver, fine fargefelter, flotte skruer og fin lykkehjullyd. Og bort mot veggen står svampkasterplaten med hull polstret i isopor. Den er veldig populær. En gang Arne og kona var med og laget et arrangement på Ny Krohnborg skole tjente de 1500 kroner bare på svampkasting. Men i kveld vil det ikke koste noe. Dette arrangementet skal en ikke tjene penger på. Ikke på styltene heller, som står klare i verkstedinngangen.

Pallene kommer på plass etter hvert som vi prater. Ellers er plassen tom, men varene er i hus, brus og sånt, og så skal det rigges til telt. Solheim er et stort borettslag med 244 leiligheter.

— Det eneste vi mangler i strøket her i Solheimsviken er en sybutikk, sier min mor, forteller Arne. Han trives i rollen som vaktmester for beboerne. Det er få problemer, det skjønner han når han er på vaktmesterkurs med vaktmestere fra andre lag.

— Høy standard på beboerne, sier Arne.

Det er nok høy standard på Arne og. I hvert fall synes ungene det når han tuller med vannballonger og leker gjemmespill og tikken med dem.

— De kommer og ringer på og spør om eg kommer ut. Sier han og ler.

Når vi går er det femten minutter igjen før han må levere jekken på Mega. Første etasje med paller er på plass. Det er noen meter igjen, men guttene har kontrollen.

— Sett di der, Martin...Arne vifter med armene. En ny pallestabel er på plass.