Pall Høskuldsson hadde akkurat landet med familien etter en 25 timers lang reise fra Filippinene da han fikk beskjeden: Vi har ikke lov å kjøre deg hjem siden du har en baby med.

— Jeg ble mildt sagt irritert. Hvor vanskelig kan det være å ha et barnesete tilgjengelig i drosjen? Det sto minst ti drosjer der, og ingen kunne hjelpe meg, sier Pall Høskuldsson.

Enden på visen ble at Pall måtte ta drosje hjem alene til bostedet for å hente sin egen bil, mens konen og babyen måtte vente i terminalbygget på Flesland mandag kveld.

— Det som gjorde meg fly forbanna var at drosjen som jeg tok hjem for å hente min egen bil, hadde barnesete i bagasjerommet, sier Pall oppgitt.

- Hvorfor kunne ikke sjåføren bruke barnesetet i bilen?

— Ifølge ham var ikke setet tilpasset en baby på ni måneder.

Strengere regelverk

Grunnen til at Pall og familien ble avvist på Flesland, er et strengere regelverk for transport av barn i drosje. Barn skal sikres i eget barnesete etter alder og vekt. Det er i alt fem sikkerhetsgrupper, som krever egne tilpassede seter.

— På grunn av plassmangel er det ikke praktisk mulig å frakte med seg tre-fire barneseter når bilen er på veien. Spesielt turer fra Flesland byr på problemer fordi kundene har med mye bagasje, sier daglig leder i Norgestaxi, Jan Tennfjord.

Beklager

BEKLAGER: Jan Tennfjord beklager, men sier barnesetene tar for mye plass.
OVE SJØSTRØM

Norgestaxi ønsker likevel å beklage hendelsen, og sier de nå vil skjerpe rutinene.

— Uten at jeg vet om kunden ble avvist av noen av våre sjåfører, vil jeg likevel beklage. Slik skal det ikke være. Ingen skal føle seg uønsket i våre biler når man ønsker å komme hjem på en trygg måte, sier Tennfjord.

Pall Høskuldsson godtar unnskyldningen fra Norgestaxi, men mener sjåførene kunne gjort en bedre innsats for å skaffe bil med barnesete.

-Jeg er selv bussjåfør av yrke, og vet hva god kundebehandling er. Jeg håper andre slipper å få samme opplevelse etter en lang reise, sier Pall.

Skjerper rutinene

Norgestaxi skjerper nå rutinene for sine sjåfører. De skal heretter ta kontakt med sentralen for å høre om det er en ledig bil med barnesete i nærheten, i stedet for å avvise kunden.

— Dette handler om vanlig folkeskikk. Selvfølgelig skal vi være behjelpelig med transport for kunder med spesielle behov, selv om den aktuelle bilen på holdeplassen ikke kan ta turen av sikkerhetsmessige hensyn, sier Tennfjord.

Gjelder hele landet

Regelverket er krystallklart og gjelder hele landet. Barn som faller innenfor de ulike sikkerhetsklassene skal sikres i eget barnesete. Hvis ikke bryter drosjeeierne loven og risikere å miste løyve.

— Mye frustrasjon kan unngås ved å forhåndsbestille. Dette gjelder også hvis man har andre behov som må tas hensyn til, sier Tennfjord.

Norgestaxi har et eget lager på Straume på Sotra med ulike barneseter.

— Det kan ta litt tid å hente setene, derfor er det lurt av kunden å bestille i god tid, sier Tennfjord.