Jette F. Christensen (23)

Yrke: S tuderer administrasjons— og organisasjonsvitenskap.

Sivil status: Singel.

Medlem av: sentralstyret i AUF.

— Jeg vokste opp i bibelbeltet, og husker at jeg spurte om konflikten i Midtøsten på søndagsskolen. Det var kanskje feil spørsmål å stille. Læreren svarte «se for deg at du reiser til Sverige på ferie, og når du kommer hjem igjen har noen dansker flyttet inn i huset ditt». Da jeg siden tok standpunkt i konflikten, var det ut ifra sakene vi fikk fra Palestina da jeg var med i Amnesty. Det var stadige israelske menneskerettighetsbrudd.

-Hvorfor Palestina?

— De sier at det alltid er to sider av en sak, men her er det bare én: Vi snakker om okkupanter og et okkupert folk. Engasjementet ble sterkere da jeg var i Palestina i fjor. Jeg så hvor vanskelig det er for palestinske jenter å komme seg til universitetet. Noen ganger kan det ta dem tre timer å komme forbi en veisperring. De blir plaget av de unge mannlige israelske soldatene, og spurt om de ikke vet at de blir undertrykket, siden de går med hijab.

- Er du en typisk Palestina-venn? - Jeg er jente med høyere utdannelse i begynnelsen av 20-årene som bor i en storby og er medlem av AUF, jeg tror ikke folk blir sjokkert hvis noen i den gruppen har Palestina-vennlige holdninger. Men bakgrunnen min er ikke spesielt typisk. Jeg kommer fra Egersund, der Israels Venner står veldig sterkt.

- Er det noen ganger vanskelig å forsvare Palestina? - Jeg har aldri problemer med å sympatisere med palestinerne, på grunn av historien som ligger bak. Privat terror er selvsagt ikke greit, men organisert statsterror er ikke hakket bedre. Det er ingen tvil om at det er palestinerne som trenger hjelp.

- Hvorfor valgte du å engasjere deg i akkurat denne konflikten? - Jeg har ikke bare valgt denne, men konflikten er viktig fordi maktfordelingen er så skjev. Og så har jeg dårlig samvittighet på vegne av Norge, som forsynte Israel med tungtvann for å bygge atomvåpen.

- Er det politisk korrekt å sympatisere med Palestina? - «Politisk korrekt» er de verste ordene jeg vet. Når det blir på moten å gå med palestinaskjerf er det akkurat som om det i seg selv skal ødelegge troverdigheten. Men hvis det er det som skal til for at folk åpner øynene for konflikten, er det greit at det er politisk korrekt.

- Nytter det å bry seg om en konflikt så langt borte? - Ja, jeg sitter ikke bare med palestinerskjerf og heier på dem her hjemme. Jeg synes at det nytter fordi vi i AUF samarbeider tett med Fatah Youth. Vi jobber med organisasjonsbygging, og utveksler kunnskap slik at de kan stå sterkere diplomatisk. I det øyeblikket Israel ser på palestinerne som en likeverdig forhandlingspartner er vi et godt stykke på vei.

- Tror du det blir fred noen gang? - Akkurat nå ser det jo stygt ut, men jeg tror det kan bli fred en gang. Vår foreldregenerasjon kommer nok ikke til å klare det, det er de unge som må skape fred.

Nielsen Rune