TOR KRISTIANSEN

— Jeg ville fått hull i fingrene uten et fingerbøl. Jeg kan ikke sy uten, fastslår fra Margot Juvik fra Follese på Askøy. Utallige fingerbøl har hun slitt ut. For den ivrige syersken er fingerbølet nærmest en del av påkledningen. Hun ville ikke klart seg uten. Kanskje et det nettopp derfor hun har utviklet slik kjærlighet til fingerbølet og samlet 100 forskjellige.

Det hele begynte med at hun så en artikkel i et blad om en som hadde samlet 10-12 fingerbøl. Ideen var sådd. Automatisk begynte hun selv å samle.

Først kjøpte hun selv fingerbøl der hun reiste eller var på ferie. Familien begynte å kjøpe med, og nå vet hele slekten at Margot Juvik samler på fingerbøl.

Fra mange land

Her er fingerbøl fra Kreta og mange fra Spania. Fra Israel har hun et fingerbøl laget av oliventre. Vi oppdager fingerbøl fra Russland, Ukraina, Litauen, Marokko, Kina, Australia, USA, Ecuador og Peru. Fra Roma har hun fått et fingerbøl med bilde av paven. Og da en av guttene i familien reiste til England for å se en fotballkamp, hadde han selvsagt et fingerbøl med tilbake.

Så mange fingerbøl er det blitt at Margot Juvik har satt dem i noe som minner om små settekasser. Her er det akkurat store nok hyller til fingerbølene. Nå har hun samlet så mange at hun må skaffe seg flere hyller.

Før fikk alle jenter fingerbøl til konfirmasjon. Margot slet raskt ut sitt. Hun likte tidlig å sy og ville utdanne seg til skredder. Men hun fikk ikke lov. Likevel klarte hun å skaffe seg jobb som syerske på Kløverhuset i Bergen. Lønnen var liten, men hun sydde så flott at lønnen ble doblet bare etter en måned.

Den første frakken hun sydde, var til en disponent. Med årene er det blitt utallige brudekjoler og frakker. Mønster er hun ikke avhengig av. Med sitt indre blikk ser hun hvordan det bør være.

Kjærlighet

Å sy er for Margot Juvik en lidenskap. Da er det bare helt naturlig at hun har utviklet en kjærlighet til det bittelille hjelpemiddelet som fingerbølet er. Hun vil helst bruke et fingerbøl med stein i tuppen. Det holder lengst. I samlingen har hun også et fingerbøl i gull og to i sølv, men de aller fleste er av porselen. Størrelsen er dessuten viktig. Fingerbølet må sitte akkurat. Er det for stort glipper det.

Sangfuglen Marianne Juvik Sæbø har stor sans for morens syferdigheter. I barndommen kunne hun nok av og til ønske seg merkeklær som andre barn fikk, men nå setter hun stor pris på spesialsydde kjoler å opptre i.

Og tro ikke at Margot Juvik bare sitter og ser på samlingen sin i dag. Fortsatt syr, hekler og strikker hun. Fingerbølet er i daglig bruk. Gammel kjærlighet ruster ikke.

UTSTILLING: Selvsagt må fingerbølene stilles fint ut.
KUNSTVERK: Fingerbøl kan være små kunstverk.
I HYLLENE: Her er fingerbøl på rekke og rad.<br/>Foto: TOR HØVIK
UUNNVÆRLIG: For Margot Juvik er fingerbølet en del av påkledningen.