300.000 julepakker er det blitt de siste årene. Nå er det jul og på'an igjen. Harry Samuelsen vet alt om julestress og pakkenelliker. Bare på en litt annen måte.

— Det er jo et slit, men vel verd det. Det betyr så mye, sier «sjefsnissen».

Organisasjonen Go Care står bak julebyen som åpner i Gamle Bergen i dag. Der vil de samle inn julepakker til store og små, som siden skal gis til trengende.

— Hele poenget er at pakkene skal være personlig. Alt blir gitt videre fra hånd til hånd. Vi sørger for at pakken kommer til en passende person, sier Samuelsen.

Det er mange måter å gjøre en pakke personlig på. Bilder, tegninger og en bamse til et ukjent barn i Russland eller Romania.

— Vi ser at dette er veldig holdningsskapende. Barn i Norge kan forstå hva det vil si å fryse og å være sulten. Jeg tror det betyr mer for dem å lage en presang til et ukjent barn, enn selv å motta ti pakker på julaften.

Organisasjonen har bare en, men viktig regel. Julepresangene skal være innpakket og personlige.

— Jeg dro en gang ned med en trailer fylt av søppelsekker med klær. Kan du tenke deg? Det visuelle er jo halve opplevelsen og betyr mye mer enn de materielle verdiene, sier Samuelsen.

Verken for ham eller «nisseaspirant» Øystein Brønlund blir det særlig tid til jule-drøsing foran tv.

— 19. desember drar den første konvoien til Romania. Så drar vi til Russland i romjulen og nyttårsaften, sier Brønlund. Og sverger på at han gleder seg.

— Dette er de beste julene jeg har, sier Samuelsen.

«JULENISSER» PÅ GAVEJAKT: «Sjefsjulenisse» Harry Samuelsen (til høyre) og «nisseaspirant» Øystein Brønlund er klar til å ta imot julepakker i alle størrelser. 19 desember går første konvoi til Romania med gaver.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ