75 år gamle Haldor Høyte er mest kjent som rådmann i Bergen kommune i en årrekke, fra 1983 til 1990. Han var også høyesterettsadvokat og kommuneadvokat i Bergen.

Høyte eier en fritidseiendom som ligger på en holme like ved ulykkesstedet. Båten han satt i, en 14 fots Askeladden, braste sammen med en skjærgårdsjeep noen hundre meter fra Krokeide kai omtrent klokken 14.00 i går. Skjærgårdsjeepen, som har 150 hesters motor, har trolig kjørt inn i siden på 14-foteren. Kollisjonen har antakeligvis fått Høytes båt til å stoppe brått, og kastet ham ut av båten.

Forsøkte å redde Høyte

— Mannen i den andre båten hoppet ut i vannet for å redde ham, men da han fikk dratt ham på land var han allerede død, sier lensmann Norvald Visnes i Fana.

Det er foreløpig ikke er klart om Høyte døde som en følge av kollisjonen eller av drukning, men det vil senere obduksjon påvise.

Båten hans gikk en stund i ring med påhengsmotoren på utenfor kaien på Krokeide. Høyte var alene i småbåten da ulykken skjedde. Det var også føreren av skjærgårdsjeepen.

Den døde ble brakt i land ved Krokeide kai. Luftambulanse landet på stedet, men reiste videre da det ble klart at det var lite de kunne gjøre.

SCANPIX

Ikke mistanke om promille

Senere ble også de to båtene fraktet til land av redningsskøyten «Øivind Lorentzen». 14-foteren var smadret etter sammenstøtet. Like ved passasjerplassen bak i båten gikk var det en dyp flenge i skroget, og det er sannsynligvis her skjærgårdsjeepen har truffet.

— Vi vil foreta nødvendige kriminaltekniske undersøkelser av båtene, sier Visnes.

Føreren av skjærgårdsjeepen ble fraktet til legevakten, men han skal ikke ha pådratt seg alvorlige skader. Ifølge politiet skal han være en voksen mann.

— Hvis tilstanden hans tillater det, vil vi innkalle ham til avhør i kveld. Det er ikke mistanke om at han har hatt promille, men det vil bli tatt en rutinemessig kontroll, sier Visnes.

Det er foreløpig ikke klart om noen av båtene holdt høy fart, og om det var fartsgrense på ulykkesstedet. Enkelte steder i sundet er det nemlig fartsgrense på fem knop, mens det andre steder er fri fartsgrense.

— Det er for tidlig å si noe om fartsgrensen på stedet, først må vi lokalisere akkurat hvor ulykken har skjedd, sier Visnes.

OMKOM: Haldor Høyte.