Kadeer var på vei hjem fra sitt kontor i Washington DC da hun ble påkjørt.

Raftopris-vinneren fra 2004 klarte å komme seg ut av bilen hun satt i, da varebilen gjorde seg klar til å ramme bilen hennes en tredje gang.

Hun ble skrevet ut fra sykehuset etter en uke. Kadeers datter forteller at moren har brukket et ben i ryggraden, og må gå med nakkekrage.

– Mamma er tøff. Hun maser om å gå ut hele tiden, men min far og jeg gjør vårt beste for å holde henne innendørs, sa datteren Akida Rouzi i en telefonsamtale med styreleder i Raftostiftelsen Arne Liljedahl Lynngård.

Truet av kineserne

Både familien og Lynngård er bekymret for at dette var mer enn bare en vanlig bilulykke.

– Jeg vil ikke konkludere nøyaktig hva som har skjedd. Det kan være en ulykke og det kan være noe mer. Det var jo i og for seg en mistenkelig ulykke. Hun ble ikke bare påkjørt en gang, men bilen rygget, tok fart og kjørte over henne en gang til, og forberedte seg på å gjøre det enda en gang, sier Lynngård, som forteller at Kadeer er blitt forsøkt truet til stillhet mange ganger.

Kadeer ble tildelt Raftoprisen i 2004 for sin innsats som talsperson for Uigurene – en folkegruppe på åtte millioner tyrkisktalende muslimer som holder til i nordvest-Kina.

Avventer etterforskningen

Da prisvinneren ble offentliggjort, satt hun fengslet i Kina, men etter sterkt internasjonalt press ble hun løslatt i 2005 og dro etter sin mann til USA. Da fikk hun en kraftig advarsel fra kinesiske myndigheter om å tie stille. Hvis ikke ville hennes barn i Kina være «ferdige».

Men truslene har ikke hjulpet. Fra sitt eksil i USA har hun jobbet utrettelig for uigurenes sak helt siden hun ble satt fri. Dette har irritert kinesiske myndigheter, forteller Lynngård.

Føreren av bilen er ennå ikke pågrepet, men bilen han kjørte viste seg å være stjålet.

– Nå avventer vi den amerikanske etterforskningen, men hvis det viser seg å være maktgrupperinger som står bak dette, må de få vite at folk både i USA og i Norge er opptatt av hennes helse og sikkerhetssituasjon, sier Lynngård.

PÅKJØRT TO GANGER AV SAMME BIL:Raftopris-vinner Rebyia Kadeer brakket ben i ryggraden i ulykken, og mågå med nakkekrage. Her trøstes hunav datteren Akida Rouzi.