RUNE CHRISTOPHERS ENEYSTEIN RØSSUM

Nå får turgåerne i området full støtte fra Fana-lensmann Norvald Visnes. Han bestemte seg nylig for å gripe inn mot paintball-entusiastene.

— Vi har fått meldinger fra en rekke turgåere som har opplevd aktiviteten som både truende og skremmende. Slikt kan vi ikke sitte og se på, sier Visnes.

Politiet møtte flere lag med paintball-spillere i området forrige helg. De ble jaget vekk. Visnes viser til at området er hyppig brukt til friluftsliv.

— Det er allment tilgjengelig og ikke avgrenset på noen måte. Dermed er det også ulovlig å bruke slike våpen der oppe, sier Visnes.

Skjøt på turgåer

Flere beboere i området har kontaktet BT og klaget på oppførselen til enkelte av paintball-utøverne.

Mark Jall endte med et digert blåmerke på overarmen da han ble skutt på under ettermiddagsturen.

— Jeg var ute og luftet hunden som vanlig, da det dukket opp en kar med maske og våpen. Han skjøt meg i armen. Da han oppdaget tabben, stakk han bare av, forteller Jall.

Han reagerer på at spillerne etterlater seg mye boss, blant annet papp til sekspakninger med øl.

— Det er skremmende å tenke på at det løper berusete folk rundt med våpen. Dette er jo et turområde som er mye brukt av barn, sier Jall.

Han frykter også at det rike dyrelivet på Storrinden kan bli skadelidende.

— Jeg var på tur med datteren min nylig for å vise henne et linerle-rede. Da vi kom frem hadde noen skutt i redet, og egg og fugleunger lå utover, forteller Jall.

— Jeg ønsker ikke å ta gleden fra paintball-utøverne, men det må kunne gå an å ta hensyn til hverandre.

Sonja Marås har også flere ganger støtt på leke-krigerne.

— Nylig var det en gjeng med småunger som løp rundt der oppe. De hadde klatret opp i en test-mast som Nera har. Jeg bad dem komme seg ned igjen, og fikk da beskjed om at dette var en offentlig paintball-bane, sier Marås.

- Må ta hensyn

Den ene gutten sa til Marås at han var bare 13 år gammel. Ifølge Fana-lensmannen er det 18 års aldersgrense for bruk av denne typen våpen.

Marås har også møtt utdrikkingslag som har drukket øl mens de fyrte løs.

Det er først og fremst underholdningssenteret Wasteland og velferdsavdelingen på Haakonsvern som har brukt Storrinden som paintball-arena.

Velferdssjef Øyvind Arntsen på Haakonsvern sier de er meget nøye med å ta hensyn til naboene, og med å rydde opp etter seg.

— Vi har blant annet egne vakter som varsler om at vi holder på, sier Arntsen.

Daglig leder Kenneth Ruus i Wasteland sier deres deltakere må skrive under på at de skal ta hensyn til turgåerne og holde seg unna stiene.

— Vi sier også klart fra om at paintball og alkohol ikke hører sammen, og vi har atten års aldersgrense.

Likevel vil Wasteland nå slutte med å sende sine spillere til Storrinden.

— Vi ønsker ikke å være til sjenanse for naboene. Selv om det er stor mangel på paintball-områder, har vi bestemt oss for ikke å bruke Storrinden lenger.

I stedet skal spillerne utfolde seg på et avgrenset område på Siljustøl.