De to rumenske mennene ble pågrepet i går, etter at politiets nyopprettede Exit-gruppe i lengre tid har spanet på rumenske prostituerte i Bergen.

— Politiet fattet mistanke om at dette var organisert virksomhet, og at det sto halliker bak disse kvinnene, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

- Organisert

Også annonser på nettsteder tyder ifølge politiet på at prostitusjonen var organisert.

Etterforskerne mener de to mennene på 35 og 24 år har fungert som halliker for minst tre rumenske kvinner.

— Vi kommer til å bruke tiden videre til å undersøke om det er snakk om flere, sier Christoffersen.

Foreløpig har politiet ikke informasjon som tyder på at kvinnene har blitt tvunget til å prostituere seg.

— Derfor er mennene siktet for hallikvirksomhet. Det er for tidlig å si om det også kan dreie seg om menneskehandel, sier Christoffersen.

Flere aksjoner

Exit-gruppen har den siste tiden arbeidet intensivt opp mot gateprostitusjonsmiljøet i byen. I løpet av to uker i september ble fire menn pågrepet og bøtelagt for kjøp av sex.

— Spaningen mot det miljøet vi har slått til mot denne gangen er bakgrunnen for flere av disse bøtene. Så langt er tre sex-kunder avslørt i denne saken, sier Christoffersen.

Begge mennene ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene må de sitte i full isolasjon.

Mennene nekter straffskyld, og har forklart at de har tjent penger på svart byggearbeid og pirattaxi-kjøring mens de har vært i Bergen.

Utradisjonelle metoder

Exit-gruppen har varslet at de ønsker å bruke utradisjonelle metoder for å avsløre sex-kunder. Å kle kvinnelige etterforskere ut som prostituerte er et av for- slagene.

— Sex-kjøp er noe vi kommer til å ha fokus på i høst. Vi kommer nok til å ta flere kunder, sier Sangolt.

Exit-gruppen ble etablert etter at Hordaland politidistrikt fikk 500.000 kroner i øremerkede midler til å følge opp forbudet mot sex-kjøp.

— Dette gir oss større muligheter til å slå målrettet til. Vi må satse på etterretning og spaning, og så aksjonere der det er grunnlag for det, sa politimester Ragnar Auglend til BT i mai.