Det var i går, tirsdag, at Hordaland politidistrikt slo til i en planlagt aksjon. Målet: Å få tak i utlendinger som oppholder seg ulovlig i landet — og samtidig driver med kriminalitet. NRK var først ute med å omtalte razziaen.

Som et resultat av aksjonen regner vi med å få bortvist syv personer

Erik Johnstad, politiadvokat

Kebabsjapper

— Vi aksjonerte mot en del utvalgte adresser, virksomheter og steder, blant annet privatboliger og kebabsjapper, sier politiadvokat Erik Johnstad til bt.no.

Johnstad jobber ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt. Han forteller at tirsdagens razzia skjedde i samarbeid med Tollvesenet og Politiets utlendingsenhet (PUE).

— Vi slo til der vi erfaringsmessig vet at kriminelle utlendinger uten lovlig opphold befinner seg.

Heroin, penger, ulovlig opphold

Aksjonen «tjuvstartet» mandag med pågripelsen av to nigerianere. I tilknytning til dem ble det funnet heroin og penger. Tirsdag ble 13 utlendinger, alle uten lovlig opphold, arrestert på ulike steder i Bergen. Politiet aksjonerte blant annet mot nattoget som kom til Bergen fra Oslo.

— De pågrepne har seks ulike nasjonaliteter, med hovedvekt på Irak og Nigeria, sier Johnstad til bt.no.

Med ett unntak var de pågrepne menn, i alderen 24 til 33 år. En kvinnelig afrikaner som har vært bortvist fra Norge tidligere, ble også tatt.

Blant de arresterte var en som jobbet i en kebabsjappe uten arbeidstillatelse.

— Vedkommende har flere ganger blitt tvangsutsendt fra Norge.

- Signaleffekt

Razziaen tirsdag er en årlig repetisjonsøvelse for politiet.

— Slike aksjoner er noe vi har gjort en gang i året i samarbeid med utlendingsenheten sentralt. Men vi kan også gjøre det oftere, så jeg sier ikke at dette er den eneste aksjonen i år, sier Johnstad.

I fjor tok politiet tolv kriminelle innvandrere i en tilsvarende aksjon, og fikk syv-åtte av dem sendt ut av landet.

— Poenget er å få tak i utlendinger som oppholder seg her ulovlig, og samtidig bedriver kriminalitet. En planlagt aksjon gjør at vi får tatt flere - og det gir en signaleffekt til miljøet, sier politiadvokat Johnstad.

Sliter med ID

Syv av utlendingene som ble kontrollert i razziaen, ble ikke tatt inn av politiet.

— Felles for de syv er at de skulle vært ute av landet for over to år siden. Men vi sliter med å få ut identitetsdokumenter på dem. Da kan vi heller ikke sende dem ut, sier Johnstad.

- Syv vil bli sendt ut

Onsdag kveld sier jourhavende jurist i Hordland politidistrikt, politiadvokat Per Johan Askevold, at det sitter flere utlendinger i arresten og venter på fremstilling for varetekt.

Poenget er å få tak i utlendinger som oppholder seg her ulovlig, og samtidig bedriver kriminalitet

Politiadvokat Erik Johnstad

Erik Johnstad bekrefter at utlendingene i arresten stammer fra razziaen.

— To skal varetektsfengsles for narkotika, én for arbeid uten arbeidstillatelse og én for ulovlig opphold, sier Johnstad.

Ytterligere to av de pågrepne fra aksjonen skal bortvises fra riket umiddelbart.

— Som et resultat av aksjonen regner vi med å få bortvist syv personer, avslutter politiadvokaten.