De siste årene har det blitt meldt om flere tilfeller av aggressivt salg fra de østeuropeiske smykkeselgerne.

— Det er en typisk trend nå på vårparten: Omreisende forsøker å selge falske smykker og later som om det er gull, sa jourhavende jurist Ivar Abrahamsen til BT i april .

Ulike metoder

Metodene endrer seg tydeligvis litt fra år til år. I 2006 opplevde folk som sto parkert på Sartor Senter at selgerne satte seg inn i bilene deres. I år oppsøker de folk og sier at de trenger penger til bensin, og tilbyr gullringer i bytte for kontanter. Felles for alle år er at de er pågående, og i enkelte tilfeller aggressive.

— Folk fra både Bergen Sentrum, Voss, Osterøy, Lagunen og Sotra har opplevd personer fra østeuropeiske land som selger smykker de hevder er laget av gull, sier operasjonsleder Sven Johannesen til Kystradioen i dag. Blant annet er 5 stykker observert i sentrum, og en gruppe opererer på Lagunen.

Politiet advarer folk mot å la seg lure. Smykkene ser nemlig tilsynelatende ekte ut.

— Men det er høypolert messing vi snakker om her, sier Johannesen til bt.no.

Ikke ulovlig

Selgerne oppleves av flere som ubehagelige og innpåslitne.

— Det er ikke ulovlig å selge juggel. Det sitter jo folk på torgallmenningen og selger lignende saker. Men hvis selgerne skaper frykt, må vi jo gripe inn. Vi har imidlertid kun mottatt meldinger, ingen anmeldelser ennå, sier operasjonslederen.

Politiet råder folk til å trekke seg unna hvis de blir oppsøkt av selgerne. De ønsker også at folk noterer ned nummer på eventuelle biler de benytter og melder fra om dette.

Har du støtt på gullsvindlere i det siste? Skriv gjerne noen ord i feltet under!