Det var på fredag politimannen fra Kvam lensmannskontor dro hjem til en mann i 40-årene fra Øystese for å forkynne en stevning til en rettssak.

Der skal han ha blitt angrepet av mannen, som skal ha brukt en gjenstand til å slå politimannen i hodet.

— Han har blitt utsatt for flere slag, sier politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt.

Vitner som fikk med seg det som skjedde, varslet politiet. Politimannens kolleger kom raskt til, og fikk pågrepet mannen i 40-årene.

Den 55 år gamle politimannen ble kjørt til et lokalt legesenter, før han ble fraktet videre til Haukeland Universitetssykehus.

Dette er en vekker for oss.

Politimester Ragnar Auglend

Brudd og kutt Der fikk han påvist fire brudd og flere kutt i ansiktet. 55-åringen skulle etter planen opereres i går ettermiddag.

Mannen som er mistenkt for å ha slått politimannen, satt i går i fengslig forvaring hos politiet, og var ennå ikke avhørt. Hans forsvarer Fredrik Verling ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Siden det er en ansatt i Hordaland politidistrikt som er fornærmet, har statsadvokaten oppnevnt en politiadvokat fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som settepolitimester. Politifolk fra Haugesund var i går ettermiddag på vei til Bergen for å ta over etterforskningen. De vil avhøre vitner, og vil i dag også forsøke å få avhørt den siktede og politimannen som ble skadet.

— Politifolk fra Bergen sentrum har gjort det som måtte gjøres helt i innledningsfasen, med sikring av de bevis som sto i fare for å gå tapt. Jeg ble informert, og tok kontakt med statsadvokaten. Vi var enige om at det mest fornuftige var å la et annet distrikt overta, sier politimester Ragnar Auglend i Hordaland politidistrikt.

- En vekker Han ser svært alvorlig på hendelsen.

— Heldigvis er dette en type hendelse vi ser sjelden. Antall tjenestemenn som blir skadet på jobb i vårt distrikt går nedover. Vi mener det er fordi vi har fokus på sikkerheten. Men vi kan ikke alltid gardere oss mot slikt, sier Auglend.

Den type oppdrag 55-åringen var ute på, utføres ofte av én enslig polititjenestemann. I Bergen er det også vanlig at sivile politiansatte utfører slike oppdrag.

— Dette er en vekker for oss, og en erfaring vi må ta med oss. Men i utgangspunktet er dette en enkel oppgave, med lav risiko, sier Auglend.

Han understreker at det alltid gjøres en risikovurdering før man avgjør hvor mange som skal delta i et oppdrag.

— Hadde mannen som vi skulle forkynne denne stevningen for hatt en voldshistorikk, ville man gjerne vurdert det annerledes enn man gjorde, sier politi-mesteren.

Sivile skal kurses Samtidig som voldsepisoden fant sted, satt han i møte i arbeidsmiljøutvalget i politidistriktet.

— Der ble vi enige om å sette i gang med ny sikkerhetsopplæring av sivilt ansatte som gjør denne type oppgaver, sier Auglend.

Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland, snakket i går med 55-åringen på sykehuset.

— Vi føler veldig med den kollegaen som er utsatt for dette. Det går innpå oss alle når det skjer en slik hendelse, og det gjør oss ekstra bevisste på at det er et risikoyrke vi har. I utgangspunktet er ikke vold mot politiet noe utbredt problem i Hordaland. Men jobben medfører en risiko. Selv om vi er klar over det, og gjør det vi kan for å minske risikoen, vil den alltid være til stede, sier han.