Politiet ble litt etter klokken 19 i kveld varslet om at en person var havnet i vannet ved Skoltegrunnskaien. Senere ble det meldt at det kunne være snakk om flere personer. Dermed ble flere ambulanser varslet, og satte kursen mot kaien.

To ambulanser, brannvesenet med dykkere og et par patruljer rykket ut etter å ha fått den dramatiske meldingen.

Ekstra dramatisk ble det da meldingen ble utdypet, med beskjed om at en trailer var veltet og havnet i vannet. Vel fremme på ulykkesstedet kunne redningsmannskapene imidlertid konstatere at det dreide seg om noe langt mindre dramatisk.

Ordet «kajakk» var nemlig blitt til «trailer» på radiosambandet.

— Det var en misforståelse ett eller annet sted i systemet. Noen hørte feil, forklarer operasjonsleder Per Stiegler hos politiet.

Havpadlere

Ved kaien fant redningsmannskapene fire værfaste kajakkpadlere: Marius Dalin, Hallvard Torp, Sverre Johnsen og Stefan Bracke fra idrettslaget BSI.

— I Sandviken var det lunt, men plutselig ble vi overrasket av høye bølger. De kom bråere på enn jeg noen gang har opplevd, sier Marius Dalin.

Det var da padlerne skulle opp av vannet ved Skoltegrunnskaien, at det gikk litt galt.

Dalin kantret, og kameratene forsøkte å hjelpe. To av dem havnet i sjøen. Et vitne på en båt like ved, så hva som skjedde, og ringte nødtelefonen. Snart dukket et digert hjelpekorps opp.

— For oss hadde det vel vært nok hjelp om noen satte en liten lettbåt på sjøen, men det er vanskelig for andre å vurdere situasjonen, sier Dalin. Han er takknemlig for at det ble slått alarm.

Alle padlerne kom seg opp på land og er i god behold.

Flere padlere fikk problemer

Også i Haugesund utløste kajakkpadlere storalarm i kveld. Klokken 17.50 ble to personer meldt savnet etter at de hadde padlet ut fra Smedasundet mot et åpent havområde i nord.

Et Sea King-helikopter, redningsskøyte, politi og ambulanse rykket ut.

— Redningsskøyta fant dem ved Killingsøymoloen ved innseilingen til Haugesund klokken 18. 40. De hang i et gummidekk, og var nedkjølt, men ved full bevissthet, opplyser operasjonsleder Svein Roald Vikse i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

De to mennene, på henholdsvis 34 og 40 år, skal ha ligget i vannet rundt 200 meter fra kai, opp mot halvannen time.

Jon Tufto