Publikum som «forvillet» seg opp trappene til tredje etasje i det store museumsbygget, ble inntil i dag møtt med tau over trappen og stengt dør.

Men nå har museet omsider fått reparert vannskadene. De har pusset og vasket og malt. Veggene er blitt himmelblå — kanskje for å gi de over tusen eksotiske fugleeksemplarene i de gamle montrene et himmelpust av verden utenfor?

Og de «livløse» fjærkreene? Jo, de har fått børstet over hundre år gammelt støv av nebb, klør og vinger. De formelig bruser med fjærene. Kan nesten ikke vente. For i dag klokken 13 åpnes atter dørene for publikum.

Vi tok oss en liten snik-kikk i går. Ved første øyekast virket det store rommet som ethvert annet museumsrom. Egentlig litt kjedelig, med alle fuglene bak lås og slå i store glassmontere. Men ved å gå nærmere inntil hvert monter, oppdaget vi mye artig.

Vi så fjærprakter i alle regnbuens farger - og i alle slags merkelige varianter. Fuglekropper med tette fjær. Lange fjær. Korte fjær med to laaange ut på siden. Ingen fjær. Bustete og glatte. Og spettete - som fjærdrakten til paddemunden fra Borneo.

Vi så fuglenebb som var lange. Korte. Tynne. Tykke. Krumme. Spisse. Oppovernebb. Nedovernebb. Og breeede - som nebbet til paddemunden fra Borneo.

Vi så store fugler. Små fugler. Rovfugler. Og bare skjønne fugler. Rare fugler. Kjente fugler. Og noen løse fugler - som paddemunden fra Borneo.

Morsomst av alt var likevel å lese på de små lappene ved hver fuglekropp. Tar du turen innom, kan du for eksempel kikke nærmere på fedtfugler, blodfasaner, saftsugere, Lathans-fugler, purpurfugler, pelikaner, stylteløpere, storker, ørner, bladløpere, gribber, kasuarer, ravner, latterhøker, ender, påfugler, papegøyer, høner, haner, diamantfasaner, gjøglerfugler. Og paddemunden fra Borneo ...

MOLEFONKEN: Førsteamanuensis i zoologi, Bjarne Meidell, synes paddemunden (Batrachostomus Auritus) ser ut som en krysning mellom en forvokst gjøk og en padde. Hva paddemunden selv synes, forblir en godt bevart hemmelighet. Fjærkreet fra Borneo holdt nemlig fullstendig nebb da vi var på besøk ...<p/>FOTO: KNUT STRAND