— Vi er godt fornøyde så langt i år. De seks første månedene viser en økning i antall påstigninger på rundt tre prosent, sier administrasjonsansvarlig Evy Finne i Fløibanen AS. Hun gir den fine vintersesongen en del av æren for økningen.

I fjor satte banen ny rekord, med totalt 1.263.000 påstigninger.

Juli er den absolutt viktigste måneden for byens største turistattraksjon. Når halve måneden er opptalt, ligger besøkstallet akkurat på budsjett.

  • Vi har budsjettert med 245.000 påstigninger i juli, som er en liten nedgang fra toppårene 2008 og 2009. Nå er vi veldig spente på siste halvdel av måneden og resten av sommeren.
  • Hvorfor budsjetterer dere med lavere julitall enn de to siste årene?
  • Jeg tror det er best å være nøktern. De to siste somrene har vært enormt bra, og vi kan ikke forvente at vi skal vokse hele tiden. Trafikken hittil i juli viser at vi gjorde rett, men vi håper selvsagt på et ekstra løft nå fremover.

Mange skip og fint vær

  • Hva var grunnen til det store besøket sist onsdag?
  • Da klaffet alt. Det var fem turistskip inne den dagen, mange turister, fint vær og alt lå til rette for stor trafikk. Vi gikk med fulle vogner hele dagen og til langt utpå kvelden.

Finne er heller ikke direkte misfornøyd med at Fløibanen scorer aller høyest på gjesteundersøkelsen til Hordaland fylkeskommune. Den viser at hele 98,2 prosent av turistene oppgir at de er fornøyde med besøket på Fløibanen.

  • Det er også svært positivt at hele 70 prosent av de spurte kjente til Fløibanen, og 51 prosent valgte å besøke oss.

Juli avgjørende

Akvariet i Bergen har som mål å nå 300.000 besøkende i år. De to neste ukene vil være avgjørende for om at de klarer å nærme seg fjorårsrekorden på 314.000 gjester.

— Hittil i år har rundt 200.000 mennesker besøkt Akvariet, sier dyrepasser Frits Martem.

Da det nye haibassenget åpnet i slutten av mars i år, strømmet folk til landets største akvarium. Rekorden langfredag, med over 4200 besøkende, vil trolig stå i mange år fremover, uttalte Akvariet-sjef Kees Ekeli den gangen.

  • De siste to ukene har det strømmet på med folk. Det har vært flere dager med kø foran inngangen når vi åpner klokken 9. Jeg har jobbet her i fem år, og jeg synes det blir flere og flere besøkende for hvert år som går, sier Martem.

Ustabilt vær

En annen av byens store turistattraksjoner, Ulriksbanen, melder også om bra besøkstall hittil i år. En ferierende eier og styreleder, Christian Foss, sier selskapet pr. i dag ligger foran budsjett.

  • Men det skyldes først og fremst tre veldig gode måneder i vinter. De flotte snøforholdene medførte stor trafikk med banen. Akkurat nå i sommer hadde vi faktisk forventninger om litt flere reisende.

Foss mener forklaringen er forholdsvis enkel: Det ustabile været over lang tid.

  • Sommertrafikken er likevel på nivå med i fjor, og så får vi satse på bedre vær resten av sommeren.

Den nye restauranten på Ulrikens topp er imidlertid veldig godt besøkt.

  • Fra mai har vi hatt mange selskaper i restauranten, alt fra dåp til blåturer, i tillegg til tilfeldig besøkende. Spesielt var juni en knallmåned for oss, sier Foss.