I disken hos Fish Me i Mathallen selges det ikke bare fisk. Gudbrandsdalsost og geitost fra Tine er også en del av sortimentet turistene blir tilbudt.

Det de tilreisende ikke vet, er at ostene kan være kjøpt inn rett over gaten på Rema 1000. På veien har prisen på geitosten økt med 78 kroner kiloen. 65 prosents prisøkning på den 20 meter lange turen.

Dermed blir den «kortreiste» turistosten en langt dyrere affære for cruisepassasjerer og andre som vil ha med seg den kulilnariske spesialiteten fra Norge.

Blodpris

En tipser har kontaktet Bergens Tidende etter at vedkommende så en torghandler handle geitost for store beløp i Rema 1000-butikken på Strandkaien.

REMA 1000: På butikken i Strandgaten koster gubrandsdalsosten snaue 54 kroner og geitosten snaue 60 kroner.
TOR ARNE FANGHOL
TORGET: I Mathallen rett over gaten koster den samme osten henholdsvis 89 og 99 kroner.
TOR ARNE FANGHOL

— Hvis han selger de videre til blodpris, er det lureri, skriver tipseren.

Etter en rask undersøkelse i Mathallen finnes det et rikholdig utvalg av ost hos Fish Me. Noe er kortreiste oster fra gårdsmeieri, men også Gudbrandsdalsost og geitost fra Tine.

Geitosten koster 99 kroner for en halv kilo. Gudbrandsdalsosten ti kroner mindre. I Rema-butikken rett over rett over gaten koster de to ostene i halvkilospakninger henholdsvis 59,80 for geitosten og 53,70 for Gudbrandsdalsosten.

Må ta høyere pris

— Det er rett at vi må holde en høyere pris en Rema-butikken rett over gaten. Det skyldes ganske enkelt at vi har langt andre innkjøpspriser enn Rema. Vi kjøper noen få brett, mens Rema kjøper tonnevis i året, sier Arnfinn Djukastein som er innehaver av Fish Me i Mathallen.

Han mener å ha gode argumenter for å selge brunost og geitost til langt høyere pris enn i dagligvarebutikken.

— Vi har egentlig et annet konsept. Kundene får personlig service og vi gir ut smaksprøver. Brunost er et særnorsk produkt som turistene etterspør og kjøper. Vi vakumpakker også osten som en service dersom kundene ber om det, sier Djukastein.

Fiskehandleren forteller at det ikke bare er varen, men også kjøpsopplevelsen kundene betaler for. De får ikke klager på prisen.

— Våre kunder er turister. Vi har ikke geitost for å selge den til bergensere. De vet at de rett over gaten kan betale langt mindre. Jeg har aldri solgt brunost til en bergenser. På et marked forventer også folk å prute på prisen. Og det tillater vi for å dra i land en handel, sier Arnfinn Djukastein.

Utfordringer

På spørsmål om de kjøper inn brunosten hos Rema 1000 rett over gaten, svarer Djukastein at det kan skje dersom de trenger å etterfylle.

— Vanligvis ikke, men det kan nok skje dersom vi har gått tom og trenger å fylle opp igjen raskt, sier torghandleren.

Han er lettere oppgitt over fokuset på priser på Fisketorget. Og mener dette er noe nordmenn opplever dersom de selv er turister utenlands.

— Jeg er forundret over at noen kan bruke mye tid og fokus på dette. Ikke minst at noen til og med studerer innkjøpsrutinene våre. Vi har slitt med å få til lønnsom drift her etter oppstarten i Mathallen. Vi bestreber oss på å ha en lekker butikk hver dag og tilby kortreist fisk og produkter fra eget røkeri. Jeg tror også vanlige folk forstår at vi må holde et høyere prisnivå for å holde en ekstra service, sier Arnfinn Djukastein.

MATHALLEN: Arnfinn Djukastein, innehaver av Fish Me i Mathallen, mener å ha gode argumenter for å selge brunost og geitost til langt høyere pris enn i dagligvarebutikken. - Vi har egentlig et annet produkt. Kundene får personlig service og vi gir ut smaksprøver. Vi vakumpakker også osten som en service dersom kundene ber om det, sier Djukastein.
TOR ARNE FANGHOL