MAJ-BRITT DAHL

Det er noe med blikkene.

Borte er de tunge, innadvendte uttrykkene som sier «Ikke snakk til meg». Plutselig får du et smil når du passerer folk på gaten, eller kanskje smilet er der hele tiden — livet er bare for deilig til å gjemme det.

Det er noe med klærne.

Lyset er for skapt for den mørke ullkåpen, duffelcoaten og den forete oilskinjakken. Og skoene - mørke og litt småfornuftige er fullstendig malplasserte i lysorgien som sveiper over landet.

I utstillingsvinduene lyser det i oransje og turkis. Det var slik en skulle sett ut i dag, men varmen kom så brått på. Og luften er en smule skarp når solstrålene hviler. Eller?

Det er noe med tempoet.

Er det virkelig torsdag? Byen er så stille, enda den er full av folk. Men de haster ikke forbi til viktige møter eller shopping. Benkene på torg og i parker er fulle av kropper som dovent strekker seg mot lyset. Noen utfordrer til og med de friskgrønne plenene. Vinterbleke, innelukkete ansikter sprekker i forundring over våren.

Det er noe med å gripe dagen.

Ved uterestaurantene fylles bordene. Mineralvann, kaffe, øl og vin - ingen grunn til å være fornuftig på en dag som denne. Luktene som bærer bud om uker med festivitas og sorgløshet blander seg med forventningsfulle røster. Hva kan ikke nettopp denne dagen og kvelden bringe?

Bergenserne vet å smi mens jernet er varmt. I morgen kan det være over. I hvert fall i overmorgen.

Vervarslinga på Vestlandet og Storm Weather Center melder om at det livgivende høytrykket er på vei østover, og at nye lavtrykk kommer mot Sør- og Midt-Norge. Lørdag skyer det til fra sør og etter hvert blir det litt regn og med snø i fjellet. Søndag meldes det om regn i lavlandet og snø i fjellet. I fjellet må man regne med kuling - til dels sterk kuling - fra sørøst. Så noen skitur er ikke å anbefale.

På Torgallmenningen spiller en sørgmodig gatemusikant «Those were the days». Ingen tror på ham. Det er nå det skjer. Akkurat nå.

Så nyt livet, folkens!