• Det er første gang jeg har gått tur UNDER Fløyen, flirer byråd Nils Arild Johnsen. Han har nettopp surklet seg gjennom 2750 beksvarte meter i det nyborete Fløyen vannbasseng.

TRULS SYNNESTVEDT truls.synnestvedt@bergens-tidende.no

En liten time tok det oss å forsere de nesten tre strake kilometerne fra Svartediket til Mulesvingen. To hundre meter under Fløyen og Skomakerdiket.

Med hjelm fra NCC, hodelykt og sjøstøvler er det fremdeles mulig å ta seg frem gjennom tunnelen som i løpet av noen uker blir Bergens nyeste vannbasseng i fjell.

Med kommunens anleggsleder Arne Halvorsen som tunnelguide, har vi prøvegått Fløyfjellets indre fra sør til nord, før drikkevannet overtar.

Med finfint turfølge av byråd for tekniske tjenester, Nils Arild Johnsen, og hans kommunaldirektør, Ove Foldnes.

Bak bassengveggen er det også betryggende å vite at NCCs anleggsleder Ola Ulleberg og driftsleder Sigbjørn Knapstad er med i følget.

Gikk ras Inne i bassenget sier det plupp plupp og mørket tetter seg som en vegg bak oss.

– Her gikk det faktisk et ras i boreperioden, fjellet var dårlig og førti kubikk gikk i bakken, forteller Ulleberg, og peker på et område som har fått et ekstra lag med sprutsement.

Det var høy puls og ikke helt udramatisk, forstår vi.

Men ikke nok med det.

Forsteinete fotspor i støpt gulv forteller at det har vært ulovlig besøk i tunnelen.

– En morgen fant vi disse sporene i det nystøpte dekket, forteller Ulleberg og peker på godt synlige fotefar etter tunnelens Robinson Crusoe.

To personer hadde tatt seg gjennom tunnelens mulm og mørke, fra sør mot nord.

– Det må ha vært planlagt, for uten lykt ville de aldri kommet seg gjennom, sier Ulleberg.

Både han og vi kan godt tenke oss å snakke med de to tunneltullingene.

«1600» står det med rød spray

på fjellveggen. Vi er over halvveis.

Under Skomakerdiket – Vi skulle vel være sånn noenlunde under Skomakerdiket nå, sier byråd Johnsen og ser opp i det mørke fjelltaket.

– Mulig vi nærmer oss Fløirestauranten, justerer Foldnes muntert. Noe kaffe og tebrød er det likevel ikke å hente 200 meter her nede i fjellet.

Flakkende hvitt fra lyktene belyser en tunnel som er fem meter høy og fem meter bred. En overføringsledning fra Skredderdalsvatnet til Svartediket løper langs tunnelveggen.

– Den fører vann fra Mulen-vassdraget til Svartediket, forteller Halvorsen.

Den første kilometeren går vi tørt. Men etter hvert som vi nærmer oss Mulen-siden blir det mer vann å vasse i. Her og der drypper det fra taket.

I løpet av noen uker skal tunnelen desinfiseres og fylles med 35.000 kubikkmeter behandlet vann, til glede for beboere i Mulen, og som en reserve for vannforsyningen til Åsane.

Refseth-salve Det var daværende rådmann Jan A. Refseth som i november 1998 utløste den første salven.

I to års tid har det vært drevet jevnt og trutt, fra nord mot sør.

– På det meste inntil nitti meter per dag, forteller NCCs Ola Ulleberg.

I mars i år kunne samme Refseth knalle ned den siste fjellbiten frem mot Svartediktet.

– Det meste av steinen fra tunnelen er havnet på Nøstet eller på Brannstasjon-tomten ved Store Lungegårdsvann, forteller en kommunal stemme i mørket.

Midt inne i tunnelen støter vi på det som ettertiden kanskje vil oppleve som anleggsgrafitti – med rød spray på fjellveggen har en tunnelarbeider designet en mann og en kvinne i en unevnelig akt.

Det hagler med muntre replikker.

Noen hundre meter lengre fremme har en litt mer anstendig anleggsslusk sprayet «Sola skin ute – 31.7. 2000».

Johnsen så lyset – Der ser jeg lyset, spøker Johnsen på vei mot åpningen på Mulen-siden.

Rett bak Vareggs klubbhus i Persenbakken munner vannløpet ut. Litt lenger oppe i Mulesvingen ligger det nedlagte Mulen vannverk. En historisk stafett, dette.

På plassen foran tunnelen vil det bli anlagt en plass med både benk og storslått utsikt over Byfjorden.

Og til påske kommer vannet.

fakta/fløyen vannbasseng* Fløyen vannbasseng er en 2750 meter lang tunnel fra Mulen til Tarlebøveien.* Vannbassenget skal romme 35.000 kubikkmeter behandlet vann.* Formålet er å sikre god vannkvalitet og trygg forsyning til området som før var dekket av Mulen vannverk.* Anlegget skal også være en del av reservesystemet for å føre vann til Åsane.* Prosjektet er kalkulert til å koste 80 millioner kroner.* Det er også bygget overføringsledning fra Skredderdalsvatnet til Svartediket. Og bassengledning fra Svartediket til Fløyen vannbasseng.* Tunnelarbeidet ble påbegynt i november 1998, med gjennomslag i mars i fjor.* I disse dager pågår siste finpuss. Vannet skal kobles på ved påsketider.

BASSENGVEGGEN: Ved bassengveggen på Svartediktet-siden fører en vindeltrapp inn i selve bassenget.