I går ble hun beundret i Geiranger. I dag vil hun nyte ålesunderdernes oppmerksomhet. I morgen er det bergenserne som vil sende henne lange og beundrende blikk.

For denne dronningen er som dronninger flest. Hun lar seg villig tilbe og beundre. Men hun passer på å holde den gemene hop på avstand.

Verdens største passasjer— og cruiseskip, Queen Mary 2, duvet majestetisk midtfjords i Geirangerfjorden i går. I morgen tidlig vil hun seile i Byfjorden med en meters klaring under Askøybroen og legge seg til kai i Jekteviken.

Skoltengrunnskaien blir for liten for den 345 meter lange damen.

Bergenspar på tur

— Åh, dette er bare helt fantastisk. Jeg kommer aldri til å glemme denne turen, sier Ann-Iren Almås (26) mens hun videofilmer kjæresten, Bjørn Sunde (35) fra et utsiktspunkt overfor kaien i Geiranger.

Bergensparet er av de to ytterst få nordmenn som befinner seg om bord mens det britiske gigantcruisskipet denne uken er på Skandinavia-cruise. Flertallet av de andre er visstnok briter og amerikanere.

Hektet på cruisebåter

— Da jeg leste at Queen Mary skulle komme til Bergen bestemte vi oss for at vi bare måtte være med, forteller Bjørn. Han legger ikke skjul på at han alltid har vært ganske hektet på cruisebåter.

— Tidligere kunne jeg gå på havnen å kikke på alle. Men etter at sikkerhetsgjerdene ble satt opp, var eneste mulighet til å komme nær båten simpelthen å kjøpe billett, sier han med et bredt smil.

Sparingen startet i fjor. Cirka 45.000 kroner har Ann-Iren og Bjørn betalt for innsides lugar på tredje dekk.

— Pengene verdt når man befinner seg i et fem stjerners hotell og alt unntatt drikkevarene er inkludert, synes Ann- Iren og Bjørn.

Tredje cruise

Og de vet hva de snakker om. Det er nemlig ikke første gang de er om bord i et cruiseskip. Bak seg har de to cruise, begge i Karibien, om bord i to andre cruisedronninger «Voyager of Seas» og S/S «Norway».

Begge skipene var en opplevelsene. Men ingen av dem kan måle med Queen Mary eller QM2, som hun kalles til daglig, mener de to.

For BTs utsendte er det imidlertid første gang vi befinner oss i et cruiseskip når vi blir tatt om bord i et aldri så lite minicruise mellom Hellesylt og Geiranger.

— Vi ønsker å gi våre gjester en følelse av å være om bord på en av de gamle passasjerskipene som krysset Atlanterhavet før det var vanlig å ta fly mellom Europa og Amerika, forklarer guiden Amanda Reid mens hun viser oss rundt.

I løpet av den knappe timen hun satte av til oss, rakk vi en titt innom skipets to gedigne teatersaler, skipsbiblioteket, velværeavdelingen som selvsagt rommer både skjønnhetssalanger, treningstudioer og en egen basketallsal. Kasinoet og et gammeldags engelsk ballroom var vi også innom.

Og alle bildene og maleriene av den engelske kongefamilien, modellen og bildene av den første Queen Mary, Atlanterhavsdamperen som skipet er oppkalt etter.

Klasseskille

Oppe på de øverste dekkene ligger også svømmebassengene på rekke og rad. I blåsten og regnværet i går formiddag var det naturlig nok ikke særlig folksomt verken i bassengene eller langs bassengkantene.

Passasjerene var i stedet ute på tur eller de slumret i dype stoler i en av de mange salongene. Inn imellom gløttet opp mot de storslagne landskapet som gled forbi vinduene.

Vår omvisning endte i verdens største skipsrestaurant: Britannia.

Her spiser de fleste av våre gjester, sier guiden og gir et kort riss av klasseskillene blant passasjerene.

— Men de som bor i suiter spiser i Princess Grill og Queens Grill noen dekk høyere opp.

Bilde med kapteinen

Kapteinens bord befinner seg likevel i «folkerestauranten» Britannia. Bordet har 12 plasser. Bare de som har betalt de dyreste billettene, cirka 250.000 norske kroner, kan vente å bli invitert til middag der, blir vi fortalt.

Ann-Iren og Bjørn Sunde regner i alle fall ikke med å spise middag med kapteinen. Det tar de ikke så nøye.Men et bilde sammen med kaptein Paul Wrigt har de sikret seg som et minne fra turen. Det ble tatt under kapteinens mottakelse torsdag kveld.

Vi tar neppe feil når vi tipper at det får hedersplassen i stuen etter turen. Og de to bergenserne utelukker heller ikke en ny tur.

— Vi må bare hjem å spare, sier mens de vinker farvel i Geiranger.

<P/>UTSIKT: De utvendige lugarene har egen ballkong. I går med utsikt mot Geiranger.<p/>HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>KINGS COURT: I buffetrestauranten er det mange fristelser,blant annet asiatisk wokmat.<p/>HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>SVØMMEBASSENG: Like tomt som på parketten og på kurvaballbanen er det i svømmebassenget.HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>BRITANNIA: Kapteinens bord befinner seg i Britannia, verdens største skipsresturant.HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>HOS FRISØREN: Skipen har et velutstyrt spa-, velvære og treningssenter. Ireen Lawrence benyttet den sure formiddagen i går til et besøk hos frisør Patrick O' Connor.<p/>HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>ART GALLERY: Selvsagt er det et stort kunstgalleri ombord.<p/>HELGE SKODVIN (foto)<p/>
<P/>KURVBALL i FJORDEN: Kurvballbanen var tom da BT kom forbi.<p/>HELGE SKODVIN (foto)<p/>