• Delicious, I really enjoyed that apple pie! Den kvinnelige amerikanske turisten putter begeistret siste biten med hjemmebakt hardangersnop inn bak leppestiften. Hele reiseselskapet nikket samtyggende.

TRULS SYNNESTVEDT

På Steinstø «Fruit Farm» mellom Øystese og Kvanndal er en busslast amerikanere på omvisning blant 3500 frukttrær. Cider-vitsene til omviser Ola Steinstø slår godt an. Amerikanske latterbrøl runger stadig vekk mellom conference-pærer og prinseepler. Og når omvisningen rundes av med eplekakelunsj i «eplekjelleren», vil himlingen ingen ende ta.

— This is our favourite stop, sier en turist som åpenbart har smakt eplekaken før. Og både omviser Ola og kjøkkendirektør Heidi Steinstø Helgheim tar imot «thank you» på «thank you» med vennlige smil. De har fått applaus før.

For søskenparet Ola (38) og Heidi (40) i åttende generasjon på Steinstø har i løpet av de siste ti årene gjort levevei av gardsturisme med noko heimelaga attåt.

Og «noko», det er i dette tilfellet blant annet eplekake, lefsekling, plommesyltetøy, eplesaft og - selvfølgelig epler og pærer og plommer og diverse bær og moreller i bøtter og spann.

Klar for festival

— Vi omsetter alt selv, enten direkte fra gården her eller på Bondens Marked på Vågsallmenningen i Bergen, forteller Heidi, og rører med sleiven i en stor gryte velluktende syltetøykok. Allerede i morgen er grytens godsaker på glass og i helgen til salgs på matfestivalen på Bryggen.

Men aldeles ikke bare syltetøy. Å, nei da!

For i bakeriet står for eksempel de to polske bakedamene Katarzyna og Dorota og sprengbaker på eplekaker, mens to av deres landsmenn plukker epler og pærer med alt de har av hender.

— Flere av de polske arbeiderne har vært med oss i årevis og vi er veldig godt fornøyd med jobben de gjør, forteller Heidi.

Før hun må geleide bølingen av Minnesota-amerikanere inn til kakefatene etter den muntre omvisningen blant frukttrærne.

«My name is Heidi and I'm doing the cooking», forteller hun og får forventningsfull applaus for det.

I tillegg til å være vertinne har Heidi ansvaret for produksjonen av eplekaker, lefser, syltetøy og den slags, og for servering i kakebuen, mens broren Ola er «fruktbonden» med kontroll med gårdens 25 eplesorter og 15 pæresorter. Dessuten ett mål bringebær, to mål jordbær og seks mål med moreller.

— Til sammen blir det gjerne seksti tonn frukt og bær av det. De mange sortene har sammenheng med at vi gjerne vil ha friske råvarer tilgjengelig hele sesongen, fra juli til oktober, og mest mulig blir foredlet, forklarer Heidi.

— Og med mest mulig smak av frukt, og minst mulig smak av sukker, legger hun til

Inntar Bryggen i helgen

Og i disse milde septemberdagene har både hun og Ola, faren deres Arnvid, pluss de fire polske medarbeidere hendene fulle med å produsere varer til helgens matfestival «Bønder i byd'n» på i Bergen.

— Vi drar til Bergen med full bil fredag morgen, men må nok tilbake etter påfyll både lørdag og søndag, tror Heidi. Sammen med nærmere hundre andre utstillere skal hun og broren innta Bryggen og byen - med mat med tradisjoner, norske spesialiteter, bondekost og lokal lokkemat. Fra velkjent namnam som lefse, spekepølse og geitost til mer nisjespise som smalahove, gombe og saueboller.

Og utrolig mye mer. I tre heile dager til ende skal bergensere meske seg med gardsmat og bli underholdt av byspillere.

- «Bønder i byd'n» viktig

— «Bønder i byd'n» er et viktig arrangement for oss som produserer på hjemmebane og driver med direktesalg, understreker Heidi. Sammen med familien begynte hun i det små hjemme på Steinstø, med eplekaker og plommesyltetøy på heimebøen. Nå er tilbudene utvidet med omvisning i frukthagen for turistgrupper. Femti-seksti omvisninger kan det bli i sesongen, fra mai til oktober. På hjemmesiden tilbys det også blåturer og blømingsturer så vel som forpleining av selskaper, møter og kurs og tilbud til skoler og barnehager. Og Steinstø-folket er faste bodbønder på Bondens Marked på Vågsallmenningens brostein.

Og båt til å seile turister inn Fyksesundet har de også skaffet seg.

Utrolig hva som kan komme ut av en eplekake.

EPLEKAKER PÅ GANG: Høysesong i eplekakebakeriet på Steinstø, der de to polske bakedamene Dorota Tandek (t.v.) og Katarzyna Prochorowicz produserer kaker på løpende bånd.
HANDLER FRUKT: Solveig Rabba fra Bergen er på vei til Odda, men stopper for å kjøpe frukt på Steinstø i Hardanger. Det gjør jeg alltid, sier hun. Arnvid Steinstø selger unna.
OMVISNING: En gruppe amerikanske turister på omvisning i frukthagen på Steinstø i Hardanger. Omviser Ola Steinstø i rød genser. Han orienterer om fruktdyrking og forteller gode cider-vitser.