Mennene, som er henholdsvis 41 og 35 år gamle, har innrømmet at de i midten av denne ukene dro i leiebil til Bergen for å kreve inn gjeld fra to personer. En av dem som skulle få besøk var en 48 år gammel næringsdrivende mann i Fana. Oppdraget fikk østlendingene blant andre fra et transportfirma i Oslo, som hevder å ha rundt 30.000 kroner til gode hos bergenseren. En annen oppdragsgiver skal ha stilt leiebilen til disposisjon, men de to fikk aldri utført oppdraget hans.

«Du er død i morgen»

Vel fremme i Bergen skal de to ha gått målrettet til verks for å få 48-åringen til å betale. Frem mot helgen skal de ifølge siktelsen ha truet sitt angivelige offer på det groveste både på telefon og ansikt til ansikt, samt fortalt at gjelden steg med 10.000 kroner for hver dag som gikk. På telefon fortalte 48-åringen at han ikke kunne gjøre opp for seg. Da skal han ha fått følgende beskjed:

«Du er en død mann i morgen. Hvis du vil spare familien din, må du komme ut av huset. Så kommer vi og tar deg.»

Ved tretiden natt til fredag orket ikke bergenseren mer og varslet politiet. Halvtimen senere ble pengeinnkreverne tatt i en bil, som sto parkert bare noen hundre meter fra offerets hus.

Iført politiuniform

Til alt overmål var 35-åringen iført en politijakke da han ble pågrepet. Jakken hevder han å ha fått tak i på et loppemarked, og den var kun ment å få den gjeldstyngede til å forstå alvoret.

Som om ikke det var nok, fant politiet også en pistol med åtte kuler i magasinet liggende i baksetet, og i bagasjerommet lå 100 gram dynamitt med fenghetter og kobbertråd.

35-åringen har erkjent at alt dette var hans, men påstår at han tok med dynamitten bare på gøy — for å sprenge litt på turen over fjellet.

- Skulle bare snakke

Begge to nekter for å ha hatt skumle hensikter med bergensbesøket. Overfor politiet hevder de at innkrevingsoppdraget kun gikk ut på å snakke med mannen, hente et mindre pengebeløp, samt sette opp et gjeldsbrev i fred og fordragelighet. Politiet regner det like fullt som sikkert at de to var på et godt planlagt torpedo-oppdrag.

Bergen forhørsrett valgte i går derfor å varetektsfengsle begge de to mennene i én uke med brev- og besøkskontroll. Aktor, politiadvokat Trond Eide har påkjært deler av kjennelsen for å få isolat for begge de siktede under fengslingsperioden. Årsaken er at politiet vil hindre dem muligheten til å samordne sine forklaringer.

Angrer på turen

De to siktede skal ikke ha noe nært forhold til daglig. Spesielt 41-åringen gir uttrykk for at han nå angrer på at han ble med på turen til Bergen. Mannen erkjenner ikke straffskyld, og skal i avhør ha nektet plent for at det var meningen å true eller bruke vold.

— Min klient er ikke kommet med trusler overfor noen, og har heller ingen kjennskap til sprengstoffet eller våpenet som ble funnet i bilen. Han er tvert imot fortørnet og fortvilet over å ha blitt blandet inn i dette, sier mannens forsvarsadvokat Jostein Alvheim til BT.

Dermed erkjenner ingen av dem å skulle stå for den faktiske innkrevingen. Også 35-åringen nekter for å skulle utføre noe torpedo-oppdrag. Ifølge hans forsvarer, advokat Fredrik Werling, var hans rolle kun å kjøre bilen.

Legger lokk på saken

Ingen av de to siktede er tidligere straffedømt for torpedovirksomhet. Begge har noen vinningsforbrytelser på samvittigheten fra før, mens 35-åringen også har noen dommer for legemsfornærmelser. Hans tidligere forsvarer, advokat Sigmund Øien i Lillestrøm, sier til BT at mannen aldri har utmerket seg som noen tungt kriminell person i sitt hjemområde.

Aktor under fengslingsmøtet, politiadvokat Trond Eide, sier at politiet har lagt lokk på saken, og at han derfor ikke ønsker å kommentere saken overfor BT. Det samme sier etterforskningsleder Geir Duesund ved Fana politistasjon.

Eide ønsket opprinnelig at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører av hensyn til den videre etterforskningen, men fikk ikke medhold av forhørsretten.