• Hei, det er Thor! Mobiltelefonen kimer. Dagens første Blue Master fyres opp. På et lite kafébord står en magnum café-au-lait. Arbeidsdagen gryr for gateprest Thor Brekkeflat. Julens løsarbeider.

— Jo, det var en strålende stund, bekrefter Brekkeflat inn i telefonen. På bordet foran seg har han avtalebok og morgenkaffe. Natten er brukt til å male mandler - og han våknet til flatt batteri.

Så flatt at elevene på Ytrebygda skole måtte skubbe den gamle mercen hans i gang etter juleavslutningen der.

— Jeg må til Paradis, sier presten. - For å få nytt batteri, legger han til, for sikkerhets skyld.

På radioen minner en morgenkvikk stemme hele Vågen Fetevare på at det bare er to dager igjen.

Mer kiming. Noen på Vestkanten vil være litt julenisse for Kirkens Bymisjon.

Brekkeflat bukker til telefonen og tar en sup av kaffebaljen.

— Thors store ole, smiler han og nikker mot au lait-en. Brillene henger fremdeles på nesetippen, utrolig nok.

Kontoret under armen

Før bønnestund i Korskirken klokken tolv skal julen finpusses. Det skal skaffes varmeskap til pinnekjøtt til 300, snakkes med «guttene og jentene» i strøket og biles ærend her og der.

Dessuten skal mail, julepost, fakser og julefaktoren på kontoret sjekkes.

På Fetevaren i Kong Oscars gate er han fast morgengjest, dukker opp i nitiden, med Blue Master og kontoret under armen. Bruker en halvtime på å ta hull på dagen, før han krysser gaten til pc-en på toppen av Kafé Magdalena.

Men kontoret er ikke stedet han bruker mest tid, gatepresten. De siste dagene har han løpt julestafett mellom for eksempel Gaia, Direksjonsmusikken, Nygårds Vel og adventsfest på Fløyen. Mange vil ha noen av hans 201 centimeter.

Skålder ikke mandlene

— Trikset med julemarsipanen er at du ikke skålder mandlene, da får du den fine, mørke fargen, betror han oss mellom to av de blå.

Og marsipan kan han, for det er det han gir vekk i julen, Brekkeflats hjemmelagete. En drøm, kan vi røpe.

— Det bør ligge litt omtanke bak gaver.

Selv bidrar han sammen med kollegene i Bymisjonen med den største julegaven av alle: Nærhet på julaften for hjemløse og ensomme. Pensjonister, innvandrerfamilier, studenter, rusmisbrukere.

Alle er velkomne til julens gallamiddag på Banco Rotto, julaften i Korskirken og juledager på Kafé Magdalena.

— Ikke minst hit til Magdalena, sier Brekkeflat da vi skritter opp trinnene til kontoret hans.

På veggene vakre ord til ettertanke.

«Ingen er bare det du ser». «Best bygges broene med bjelker fra egne øyne». Og den han selv liker best:

«Alle får, særlig de sorte». Copyright: Brekkeflat.

Bymisjonens løsarbeider

På kontorkottet blar han opp 1160 mail.

— Er ikke spesielt flink til å slette, nei.

Ute i kontorlandskapet sier han god jul til Johan F. Kroepelien som er på besøk før han henter dagens julepost. De tre første kortene han åpner er fra Bergensavisen, Anne-Grete Strøm-Erichsen og biskopen. Brekkeflats treenighet.

— Jeg er Bymisjonens løsarbeider, uten de andre kunne jeg ikke gjort jobben min, sier han og tenker for eksempel på bymisjonsleder Leif Jarle Theis, prest Knut Kaldestad og lederne av Kafé Magdalena og Varmestuen, Camilla Grimsby og Frode Hagen. For ikke å snakke om julens sytti-åtti frivillige bymisjonsengler.

Men hvor er Brekkeflat?

Klokken tolv kaller klokkene i Korskirken til bønn og julesang. Bymisjonsprest Knut Kaldestad tar fatt på Lukas, kapittel to, om Jesu fødsel.

Men hvor er Brekkeflat?

Tyve minutter etter «Deilig er jorden» lister han seg inn i kirken og ned på en benkerad. På grunn av et trafikkuhell har han sittet stuck i Loddefjord, men rekker likevel å orientere den spinkle menigheten om julens dagsorden på Banco Rotto, i Korskirken og Magdalena.

— Velkommen til middag, juletre, gaver og nattmat!

En eldre dame i svart alpelue og grønn jakke tenner lys for «alle våre venner i Nygårdsparken». En mann spiller «Det lyser i stille grender» på tryneorgel.

Brekkeflat trekker hettekoften rundt seg og må videre.

— Skal hente blomster på Ap-kontoret, deretter en tur på by'n for å dele ut julekort fra Ytrebygda-elever til dem som ikke får andre hilsener.

Og, ops, han må ikke glemme avtalen på TV2, de har hatt utlodning på huset til inntekt for Kirkens Bymisjon. De også.

— Og julens viktigste budskap?

Han trekker seg ikke i øreringen en gang:

- Englenes budskap til hyrdene, at en frelser er født, hele folkets frelser. Ikke bare de flinke og de frommes frelser, men hele folkets frelser. Et budskap som går ut over kosen og idyllen, som favner alle mennesker og alle livets sider. Amen!

<p/>MARITA AAREKOL (foto)
<p/>MARITA AAREKOL (foto)
<p/>MARITA AAREKOL (foto)
<p/>MARITA AAREKOL (foto)