— Niognitti millimeter, sier mannen i sykkeldrakten, rister siste dråpe ut av vannsamleren - en kappet brusflaske - og noterer fangsten sirlig i sin svarte notisbok.

Vi er innerst i Jordal i Eidsvåg, formiddagens sjette stopp og stasjon for den syklende meteorologen. Klokken er snart elleve og det er tre timer siden han satte seg på sykkelen i Austre Steinsvikåsen i Fana.

— En bondemann i Vågsbotn lurte på hva jeg holdt på med ute på jordet hans, flirer Roar mens han påfører seg sykkelhjelmen igjen. Neste stopp er Munkebotn.

Lurer litt gjør nok en del andre bønder og bergensere også. De som siden høsten 2004 ofte har sett denne mannen komme tråkkende på sin Trek 4300 med piggdekk. For eksempel gjennom Helldal, forbi Haukeland, Unneland og Lone, Rødland og Gaupås. Tråkket og tråkket har han. Innom til Haugsdal og Rolvsvåg i Samnanger også, og inn i Gullfjellet-traktene, for å sjekke vannstanden i de utplasserte målerne.

— Jeg har jobbet mye med å finne best mulige oppstillingsplasser for vannsamlerne, målet mitt er at disse målingene skal være like pålitelige som Meteorologisk institutt sine, sier han - meteorologen.

Sykler i seks timer

De lengste måleturene tar seks timer. På ryggen har han sekken med måleglasset. På hver av de åtte-ti stasjonene han er innom, heller han vannet fra samleflasken over i glasset, og regner millilitrene om til millimeter.

— Overraskende mye nedbør i Arna i forhold til Bergen sentrum denne helgen, mer enn forventet, kommenterer han mens han lett stivfrossen loggfører formiddagens siste måling. Nå er vi kommet til Fjellveien ved Mulen.

Mens Bergen fikk 90 millimeter, målte han i samme tidsrom 158 millimeter på sin private stasjon mellom Rødland og Lone. Helgens fuktigste sted.

— Prosjektet mitt har jeg døpt for Bergen Weather Experience, røper han med et smil.

— Hensikten er å dokumentere lokale nedbørsforskjeller, ikke minst forskjellene mellom Bergen sentrum og områdene rundt.

Ga meteorologisk mersmak

Prosjektet begynte med at han høsten 2004 gjorde registreringer ved Svartediket og Tarlebø på sykkelturen mellom hjemmet i Fana og jobben hos Storm Weather Center på Nøstet.

Målingene ga meteorologisk mersmak og han bestemte seg for å utvide med noen målestasjoner nordover og senere østover i kommunen.

— Også tidligere har det vært gjort lokale målinger sentralt og sør i kommunen, men lite i områder som Åsane og Arna, sier han.

Men legger til at det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner av målingene.

— Jeg er ute etter fjelleffekten. At nedbøren øker jo nærmere man kommer fjellene, vet vi jo. Likevel håper jeg å finne lokale forskjeller som kan være av interesse for eksempel i forhold til risikovurdering ved ekstrem nedbør.

Og så pass interessant oppfatter Bergen kommune prosjektet hans, at arbeidsgiveren Storm faktisk har fått avtaler med kommunen om å levere informasjon som kan sette kommunen i stand til å vurdere risiko i områder som er ekstra nedbørsutsatt.

Tørrest på Sotra

Før Roar Hansen ble Storm-ansatt var han varslingsmeteorolog på Sola og senere Flesland. Hvor lenge han skal fortsette sine syklende registreringer har han ikke tatt stilling til.

— Vi får se. Dersom jeg fortsetter, må jeg nok til med mer automatisk utstyr enn dette, sier han og viser oss sine avkappede brusflasker og hjemmespikrede flaskeholdere.

Når vi lurer på tørreste plassen i Bergen og omegn er ikke Roar mye i tvil.

— Et område som Sotra vil være blant de tørreste på årsbasis, med ca. 1.500 millimeter, mot Bergen sentrums ca. 2.250 millimeter og Gullfjellets mer enn 3.000 millimeter, det siste blant de våteste stedene i landet, forteller han, mannen som kanskje er verdens eneste syklende meteorolog.