• Hadde han hatt et annet yrke, hadde han vært stanset for lengst. Det sier familien til kvinnen som en profilert bergensadvokat er tiltalt for å ha mishandlet i 17 år.

I går ble det kjent at advokaten er tiltalt for å ha mishandlet sin samboer og deres mindreårige sønn i en årrekke. Han er tiltalt for drapstrusler, legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter og den sjelden brukte paragraf 219 i straffeloven, som dreier seg om mishandling og vanskjøtsel av familiemedlemmer.

— Det har vært forferdelig for hele familien å se hvor ille hun og barna har hatt det. Vi har vært klar over dette i årevis, både fordi vi har sett episoder og fordi hun har fortalt oss hva som har foregått. Vi har stilt opp det vi har kunnet, men har ikke klart å få henne ut av forholdet, sier et av samboerens nære familiemedlemmer.

Avviser særbehandling

Samboerens familie mener at mishandlingen har fått pågå så lenge nettopp fordi mannen er en kjent advokat.

— Det har vært et problem i alle år at verken politiet eller noen andre er kommet noen vei fordi han er en kjent advokat. Vi føler at politiet har vært mer forsiktige i denne saken enn i andre slike saker. Hadde han hatt et annet yrke, hadde han vært stanset for lenge siden, sier familiemedlemmet.

— Jeg vil bestemt avvise at politiet har behandlet ham mildere fordi han er advokat. Det er viktig at denne saken blir behandlet på nøyaktig samme måte som andre saker, verken mildere eller strengere på grunn av tiltaltes yrke. Familievoldssaker er generelt tidkrevende og vanskelige å etterforske, sier politiadvokat Beate Hamre Aasnæs, som skal være aktor i rettssaken mot advokaten.

«Bør ikke få være advokat»

Flere medlemmer av samboerens familie skal vitne mot advokaten når rettssaken mot ham kommer opp.

— Det er på høy tid at denne saken kommer opp for retten, og at han får den straffen han fortjener. I tillegg til fengselsstraff bør han fradømmes retten til å jobbe som advokat. Vi håper rettssaken setter en endelig stans for det som har vært et årelangt helvete for familien, sier samboerens familie.

Advokaten og kvinnen bor ikke lenger sammen. Familien er bekymret for kvinnens sikkerhet.

— Han burde fått besøksforbud. Vi er bekymret for henne så lenge de befinner seg i samme by, sier familiemedlemmet.

Den tiltalte advokaten ønsker overhodet ikke å kommentere saken.

— Jeg erkjenner ikke straffskyld, og ut over det har jeg ingen kommentar, sier advokaten.

Advokaten har foreløpig ikke bedt noen andre advokater om å være forsvarer for ham.