— It's a wonderful place, but cold water, sier Mathew Nowak mens han pusser tennene. Han har akkurat krøpet ut av teltet på Helleneset, og gjør seg klar til en ny dag med sightseeing i Bergen. På bakken ligger kameraten Piotrek Kowalski og halvsover. Solen har jaget ham ut fra teltet.

I en klynge står fire telt, og håndklær henger til tørk i trærne. Ti kamerater fra Polen har fått smaken på campinglivet i byen.

— Jeg har hørt at man kan campe hvor man vil i to døgn i Norge. Vi har vært her i en uke, men ingen har jaget oss bort. Vi prøver å være stille uten å forstyrre andre, men kommer politiet å jager oss, så drar vi selvfølgelig, sier Nowak.

- Diffus jus

Bergen og Omland Friluftsetat (BOF), som har ansvar for blant annet Helleneset, sier de vanligvis viser bort turister som camper på det populære badestedet.

— Generelt er vi fleksible, men vi snakker til folk som har slått opp telt. På dager som nå, hvor det er mange besøkende, kan vi ikke tillate telting, sier Åge A. Landro, administrativ leder i BOF.

Han forteller at jussen er diffus. Ifølge friluftsloven er det ikke lov å campe i innmark uten eiers samtykke. I utmark kan det settes opp telt, men ikke i mer enn to dager av gangen, med mindre eieren har gitt godkjennelse. Man skal heller aldri campe nærmere enn 150 meter fra hus eller hytte.

— Det er forskjellen på utmark og innmark som er litt vanskelig. Men vi kan ikke tillate at folk telter i områder som er i så intensiv bruk som Helleneset, sier Landro.

Nordnes er også et yndet campingmål for byens besøkende. På Fredriksberg Fort har turister slått opp telt, og flere bobiler har stått parkert bak Nordnes skole. Derfra har turistene kjempeutsikt mot Laksevåg og Askøy.

Få politisaker

På politiets bord er det langt mellom sakene som involverer turister i telt eller bobil på ulovlige områder.

— I utgangspunktet er det ikke lov å parkere bobilen ved en skole eller telte i Nordnesparken. Vi kan vise folk bort, men da er vi avhengige av at eieren ber oss om det, sier Asbjørn Andersen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Turistsjef Ole Warberg forteller at det tidligere har vært få problemer med ulovlig telting og bobilparkering i Bergen. Han viser til at det er politiet som håndhever loven. Likevel mener han folk bør campe på regulerte områder når de er i bystrøk.

— Noen reiser rundt for å oppleve naturen, andre søker seg inn til byene. Der er det mest naturlig å benytte campingplasser og bobilplasser, mener han.

Bergen Bobilsenter på Damsgård har fortsatt plass til flere biler.

— Folk parkerer på de utroligste steder. Årsakene er nok en blanding av at folk ikke finner frem, og at de ikke gidder å betale, sier Terje Helgheim, som eier og driver bobilsenteret.

Hva synes du om campingsituasjonen i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet under!

IKKE HELT REGLEMENTERT, MEN: Piotrek Kowalski (liggende) og Mathew Nowak har slått seg ned på Helleneset i en ukes tid. - Skipene er bråkete og vekker meg om morgenen, og de siste dagene har det vært varmt i teltet. Men heldigvis er vi nær sjøen, sier Kowalski.
Amundsen, Paul S.
ULOVLIG IDYLL: De må ha trodd de var kommet til bobilhimmelen, de to spanske familiene som slo seg ned i Nordnesparken for natten. Neste formiddag ble de jaget bort.
FRISTENDE: Fredriksberg på Nordnes har nydelig utsikt og sentral beliggenhet.