JENNIFER FOSSNES

Tegningene ligger strødd utover loftsgulvet hos Friundervisningen. Åtteårige Marie Sollid legger fra seg fettstiften. Badeanda hun har tegnet kan ikke bli gulere nå. Sammen med fire andre foreldre og barn-par er Marie og mamma Ellen Sollid på tegnekurs. Sollidjentene får skryt av kursleder Birgit Brühl fordi de har våget å bruke kraftige kontraster på bildet «Anda som ville opp i vognen».

Å tegne med mamma har gitt Marie mersmak.

— Kanskje vi kan ha stuen full av malerier? Eller vi kan gi dem bort? Men da vil de få stuen full, funderer åtteåringen. Ellen Sollid smiler og forteller at bestefar snart fyller 60 år. Kanskje dette kan være en bra bursdagsgave?

— Nei! Den er alt for fin til det, kommer det kjapt fra Marie.

Fellestegning

Selv om hovedmotivet hos alle deltakerne er å bli bedre tegnere, ligger det også til grunn at dette er en god mulighet for å gjøre noe i fellesskap med familien.

— Det var en god idé. Jeg ville ikke gått alene, ikke når det er helgekurs, sier Ingebjørg Nedrebø. Hun er kommet sammen med datteren Inga (11). Sammen har de ved hjelp av oljekritt, blyant og vannmaling laget et stort bilde av en gudinne. Det er ikke lett å se hvem som har tegnet hva i det store fellesbildet, men flott er det.

Kurset varer en helg, og i løpet av de tre dagene går de gjennom forskjellig tegneteknikker og perspektivlære. Kursets yngstemann Solveig Aarland (6) har nettopp tatt gips av foten og kan ikke spille fotball med venninnene sine ennå. Å gå på tegnekurs med mamma Eva Aarland er en god erstatning. Hun er en erfaren kursdeltaker, og var strålende fornøyd etterpå. Hun skryter særlig av læreren.

— Birgit var veldig engasjert og har en evne til å se alle på sine nivå, sier Aarland.

Fullbooket ekstrakurs

Keramiker Birgit Brühl har holdt mange tegnekurs tidligere, og så at flere måtte gå fra barna sine i helgene for å kunne delta. Andre har tatt med seg barna på voksenkurs.

— På et av kursene var det en far med to tenåringssønner. De var så søte sammen, sier Brühl. Det var da hun fikk ideen om å lage et eget kurs for foreldre og barn, etter en modell fra Sverige. Kurset har blitt så populært at Brühl skal sette opp et nytt og fullbooket kurs om to uker.

Skremmes av blanke ark

Brühl jobber med barn på Bergen Kulturskole. Å undervise både barn og voksne sammen, er en ny erfaring.

— Voksne kan sitte og pusle i all evighet med en tegning, mens barn blir fortere ferdig, sier hun, og legger til at voksne har en tendens til være redd for det hvite arket. De går for forsiktig til verks. Barna, derimot, går rett på sak og klasker til med friske farger.

— Det er gøy å se barnas energi, og jeg er imponert over resultatene, sier hun.

PÅ IDÉJAKT: Ellen Sollid er førskolelærer og skal bruke ideer på jobben. Sammen med datteren Marie (8) har de laget «Anda som ville opp i vognen»<p/>FOTO: GIDSKE STARK
ENESTE HANER: Jan Olsnes vil lære seg nye teknikker, mens sønnen Hogne (8 år, fremst) helst tegner cowboy og indianere. I bakgrunnen storebror Yrjan (10 år).<p/>FOTO: GIDSKE STARK
BARNESTREKER: Det var så vidt at seks år gamle Solveig Aarland fikk være med på kurset på grunn av sin unge alder. Hva som er hennes og hva som er mamma Eva Aarlands streker er ikke lett å si. <p/>FOTO: GIDSKE STARK