— Hun sto på samme måte som hun pleier når hun vet at hun har gjort noe galt, sier Ruby Sandal.

Olivié var med på handletur og tuslet bak moren i matbutikken. Vanligvis pleier datteren å sitte i barnesetet på handlevognen, men denne gangen fant hun en av de små handlevognene og ville handle selv.

Har adrenalinpenn i bilen

— Jeg skulle kjøpe tomater, og så vekk et par sekunder. Da jeg snudde meg, sto Olivié ved nøttehyllen, og hun tygget på noe da jeg kom bort til henne, forteller Ruby.

At datteren er allergisk mot nøtter har foreldrene visst siden far, Ole Sandal, smurte peanøttsmør på brødskiven hennes for et halvt år siden. Da hovnet hun raskt opp i halsen.

Nå hadde toåringen fått hånden oppi en boks med cashewnøtter i løsvekt som sto på gulvet, og forsynt seg selv.

— Jeg satte henne i vognen og gikk ut mot bilen. Der har vi en adrenalinpenn for krisetilfeller. Hun begynte å få utslett og hostet slik som man gjør når man har fått noe i halsen. Det betyr at halsen begynner å hovne opp, forteller Ruby.

Blek og stille

Hun ringte ambulanse, og hadde kontakt med AMK på telefon. Olivié var da blek og stille. Da ambulansen kom frem, valgte de å kontakte luftambulansen, og legen som kom med den ga jenten en sprøyte. Deretter ble hun kjørt til barneklinikken for sjekk.

— Denne gangen fikk hun ikke en voldsom reaksjon, men det kunne gått mye verre. Vi har ikke tenkt på at nøttehyllene i butikkene kan være farlige for barn, selv om vi visste at Olivié er allergisk. Det er mange foreldre som ikke vet om deres barn tåler nøtter eller ikke, sier Ole Sandal.

De mener derfor at butikkene bør sikre nøttene slik at småbarn ikke får tak i dem.

- Kan ikke gjøre så mye

Lars Bønes, daglig leder i Safari på Midttun, der Olivié fikk i seg nøttene, ser alvorlig på hendelsen. Men det er ikke så mye butikken kan gjøre, sier han.

— Nøtter i løs vekt selges fra standard stativer som vi får fra leverandøren, og disse finner man i de fleste matbutikker. Det samme gjelder smågodthyllene. Noe av snopet inneholder nøtter, og annet inneholder ting som er farlige for de med andre allergier. Vi kan prøve å sette lokk på både nøttene og smågodtet, men barna får ofte disse opp selv sier Bønes.

Han sier han har diskutert problemet med andre butikksjefer for å prøve å komme frem til en felles løsning.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN