— Du tar utgangspunkt i din far: Hvor kom han fra? Hvor kom hans forfedre fra?

Det er back to basic når DIS-Hordaland gir opplæring i slektsgransking. Det er nemlig flere enn Tore på sporet som stiller seg disse grunnleggende spørsmålene: Hvem er du, og hvor kommer du fra.

— Det har vært et voldsomt kjør her i dag, sier leder i DIS, Renate J. Wågnes på standen på Laksevåg senter i går.

Lukten av kirkebøker

— Man skulle tro det var flest gamle karer som kom hit, men det har vært overraskende mange unge folk også, sier Wågnes, som selv startet sin slektsgranskerkarriere da hun var 16 år. Siden den gang har det skjedd en rivende utvikling innen slektsgranskingen. Foreninger rundt omkring i landet legger på frivillig basis inn opplysninger fra kirkebøkene inn i Statsarkivet. Det er dermed blitt en forholdsvis smal sak å lete frem forfedre på Internett. De ligger bokstavelig talt bare et par tastetrykk unna.

— Noe har jo gått tapt da, medgir Wågnes:

— Det er en egen sjarm å bla i gamle kirkebøker fra 1600-tallet, når det knirker i arkene og du kjenner det lukter gammelt, sier hun.

Fortapte sjeler

Det er likevel ikke til å komme forbi at den nye teknologien har bidratt til økt interesse - og ikke minst er Wågnes imponert over alle de eldre menneskene som kaster seg ut på Internett i jakten på røttene sine.

— Etter at Tore på sporet startet, har Statsarkivets digitalarkiv til tider vært så overbelastet at det har brutt sammen, forteller hun.

DIS har 600 medlemmer bare i Hordaland. For dem blir det arrangert møter og foredrag - og kurs i gotisk skrift for å nevne noe.

— Hvis du først blir bitt av basillen, da er du fortapt, vet du, sier en av mennene bak standen til noen nysgjerrige fremmøtte. Litt lenger borte står en av de fortapte i ivrig prat om sitt eget slektsnavn. Jarle Hannisdal er nestleder i DIS og bærer av et velkjent Laksevågnavn.

— Hannisdal er et navn som stammer fra tre gårder på Osterøy, og som kom til Laksevåg med en familie som drev bank og utleievirksomhet her, sier Hannisdal.

I tidligere tider ble navnet stavet med h, Hannisdahl, for å gjøre det litt finere enn det egentlig var.

Fra Morvik til Hollywood

Lørdag var DIS også representert på Gullgruven i Åsane senter. De som møtte opp fikk trolig en kort innføring i Morvik-slektens mange viderverdigheter.

— I 1882 utvandret Ole Johannes Morvik og hans frue, begge over sytti år, til USA. Fire av barna deres kom etter. Nå finnes det 4000 etterkommere av Ole Johannes i USA - også noen i Hollywood, sier Hannisdal.

— Noen store stjerner?

— Ja, han ene i Falcon Crest. Lance, tror jeg han heter.

— Jøss!

— Ja, ikke sant! Og nå skal jeg vise deg noe, sier Hannsidal og klikker seg videre inn i slektsprogrammet Embla på datamaskinen. Og vips, opp dukker Ole Johannes Morviks eksakte avreisedato fra Bergen:

— 14. april 1882. Han reiste med Starline og er oppført som vilkårsmann. 400 kroner betalte han for billetten for seg og sin kone!

Hadde han ikke gjort det, ville vel Morvik-slekten vært é Hollywood-stjerne fattigere.

VEIVISERE: Jarle Hannisdal (midten) i DIS-Hordaland hadde det travelt med å veilede slektsentusiaster på Laksevåg senter i går.
Foto: Oddleiv Apneseth