Og vi fant, vi fant. Selv om det ennå er en hel uke til julegater åpnes og adventslys tennes. Selv om julenisse Magnus Hamsund ennå ikke er flyttet inn på Bryggen og juletrærne ennå ikke er tent på Torgallmenningen.

Ennå har ikke handelsstanden trukket nisseluen helt ned over øynene — og ennå er ikke de feiteste julebordene dekket.

Men de ligger i startgropen, hele julebølingen, vær sikker. Og i disse dager trenger man ikke være noen Varg Veum for å finne spor av juleforberedelser i bybildet.

Du trenger ikke gjøre mer enn å slentre en tur i Strandgaten, før du aner at noe er i gjære, allerede før siste søndag i kirkeåret.

Hos Wallendahl, for eksempel. Der lyser julen allerede fristende rødt fra flere utstillingsvinduer. Her skal ingen være i tvil om at både vaffeljern, brødristere og kaffetraktere er gangbare gaver julen 2005.

Ute i god tid er også Det Lille Quiltehjørnet på Engen, der søte juleting allerede har fått synlig vindusplass.

Og apotekene byen rundt markedsfører seg allerede tungt med reseptfrie julegaver. For vår del ønsker vi oss gjerne både gnagsårplaster og nesedråper under treet denne julen.

Mens det utenfor enhver restaurant med litt respekt for julen lokkes med juletallerkener, pinnekjøtt og lutefisk. Til priser du kan ta fly til London for.

Friele med fugler i magen

Et slags spor av jul i går var vel også den høytidelige åpningen av den 15. Pepperkakebyen i Galleriet.

Fremmøtet av barnefamilier var enormt da den godluktende byen vennlig ble sakset åpen av ordfører Herman Friele. Han påsto forresten at han hadde hatt sommerfugler i magen om natten. Kanskje ikke så rart, det er jo ikke er hver dag man får æren av å åpne verdens største pepperkakeby.

Etterpå fikk Friele kanskje mageknip, ettersom han avslørte seg som en lidenskapelig pepperkakespiser. Og her var det ja 1700 hus og byggverk å ta av. Deriblant Sandviken brannstasjon, Kvinneklinikken og Akvariet.

Og Rådhuset, for en gangs skyld spiselig.

Luftig forberedelse

Det luftigste sporet av jul fant vi på Bryggen, der Benjamin Mendoza og Kristian Waage fra Bergen Elektroservice svevde høyt til værs i korg, for å montere lyslenkene langs en del av gavlene på Bryggen-fasaden. I dag kommer resten av lenkene opp og fra fredag blir det lys i lenkene og jul på Bryggen.

Innendørs på SAS-hotellet på Bryggen var julelysene tent allerede. I resepsjonen funkler et helt ekte juletre. Og i en julegaveslede sitter en liten hotellnisse.

Ryktet sier at den blir levende om natten.

Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen