ANNE-GRETHE DAHL

Bokstavelig talt. Av en bråte nysgjerrige sjetteklassinger og av mystifystiske ting i smale reagensrør og store glasskolber.

Ordfører Friele delte ut årets hydropris til elevene Elisabeth Aase Johannessen og Negin Karaji fra Bergen Katedralskole, Ruben Dyrhovden og Thomas Totland Moss fra Danielsen videregående skole og Andreas Hauge, også fra Danielsen. Og fra innendørsscenen ble femten mer eller mindre brukbare spagettibroer (kunstnerisk utført av byens sjetteklassinger) testet med snopeposer til de knakk av overvekten. «Miniforskere» presenterte flere forskningsprosjekter som de har jobbet med på skolen.

Samtidig skjedde det mye i de to teltene ute på Vågsallmenningen, der flere forskningsinstitusjoner i Bergen hadde rigget seg til med datautstyr, laboratorier og mye annet spennende.

På standen til Nasjonalt Institutt for Ernærings— og Sjømatforskning (NIFES) fant vi Mari Moren i full sving med å forklare nysgjerrige guttepjokker om kveitens livsløp fra egg til ferdig fisk.

Kristina Ødven (11 år) fra klasse 6A ved Haukedalen skole stirrer og stirrer inn i mikroskopet. Den vesle glasskålen under er full av kveiteegg. Nå håper hun at noen av de skal klekkes til yngel.

— Det hadde vært veldig kjekt. Men det ser ikke sånn ut, sier hun og overlater mikroskopet til en klassekamerat.

— Nei, det har nok vært for kaldt for eggene i formiddag. Dere må nok komme igjen i morgen, da går det sikkert bedre, trøster Mari Moren.

Vi passerer Petter Smarts «tenkehette», en dampmaskin, vindkraft-energiforsøk, pH-verdier, fargeforsøk og mye annet spennende. Og stopper ved Knut Hellands stand, der det bobler og koker. Lukter det ikke litt sprit, mon tro?

— Jo, jeg lager sprit fra trevirke fra Rådalen. Ved hjelp av dette destillasjonsapparatet kan elevene få med seg både gjæringsprosessen og destillasjonen. Planen er å lage bensin, eller etanol. Visste du at Stockholm har 220 busser som går på etanol, sier han og ser på Bendik Lillehaug (10 år) fra klasse 6B ved Kyrkjekrinsen skole. Han rister energisk på hodet mens han ser på det brune boblevannet med store øyne. Er det virkelig sånn man lager alkohol? Ekkelt!

Har du lyst til å se selv, kan vi trøste med at Forskningsdagene 2004 varer helt til neste søndag. Og hver dag er fylt med haugevis av spennende saker og ting, som du kan lese mer om i programmet på www.hib.no/forskningsdagene.

SER DU NOE? Kristina Ødven (11 år) fra klasse 6A ved Haukedalen skole venter spent på at bitte små, brune fiskeegg skal klekkes til fiskeyngel. <p/>FOTO: ELISABETH SPERRE ALNES
PUTRE, PUTRE: Bendik Lillehaug (10 år) fra klasse 6B ved Kyrkjekrinsen skole stirrer fascinert på alle dingseduttene som må til for å lage etanol.<p/>FOTO: ELISABETH SPERRE ALNES