• Nå har jeg funnet ut hva jeg vil begynne med. Piano, fastslår Liora Parker (8 ½). Trommer ble litt for høyt og vanskelig. Men det var gøy å prøve.

Tangentene danser under Liora Parkers fingre. Hun er på åpen dag ved Bergen Kulturskole, og formiddagsvandringen gir tydelig inspirasjon. Piano er tingen. Det vil 8-åringen lære å spille. Lillesøster Dina (6) har en helt annen plan. Hun har nemlig prøvd kornett, og det var kjempegøy! Ikke vanskelig i det hele tatt.

— Jeg bare gjorde sånn med leppene, viser Dina og smiler stramt.

Trommer og tigre

— Mamma, hvor mye måtte storebror mase for å få snowboard? Hvor lenge må jeg mase for å få trommer, da?

Mange store spørsmål i en liten gutts verden. En tålmodig mor står i døren til trommerommet og venter på sønnen som spiller og spiller og spiller og spiller på kjempeslagverket.

Julegaveønsket er klart.

Det vanker en god dose øretrim for dem som har tatt veien til Lysverkbygningen denne lørdagen. Men kulturskolen byr på mer enn musikk. I et rom sitter teaterlærer Kristin Rongevær og maler ansikter.

— Hva vil du bli, en tiger, kanskje? Hund, ja. Hund skal bli.

Lille Tia Lunde Carter (2) sitter pent på stolen og strekker hals. Hun er i ferd med å bli den søteste hunden vi noen gang har sett. Er fornøyd selv også, ser seg i speilet og smiler.

— Hva sier du nå, da? spør mamma Stina Lunde.

— Woff, woff, takker Tia og slikker seg litt rundt munnen med påfølgende «thank you».

Sager litt på fiolinen

... så løfter vi fiolinen opp over hodet, sånn, ja, og så legger vi den fint og rolig ned på skulderen. Lærer Sigrid Nilssen viser nysgjerrige småbarn hvordan en fiolin skal håndteres. Lyse og mørke toner finner veien ut i rommet.

Ikke helt rene, kanskje, men de kommer i hvert fall ut. En liten gutt sitter i sin egen verden og sager litt med buen på fiolinen. Fin knirk. Ohi-ohi-ohi-ohi.

— Det var litt vanskelig, konkluderer Maria Jacobsen Zafar (9 ½) på vei ut døren og inn til et annet musikkrom.

— Kommer du til å begynne med fiolin?

Intet svar. Kun kraftig hoderisting.

Heia Bra-aann!

— Hun er forelska i lærer'n, å-å-å, forelska i lærer'n ... yeah!

I et lite rom sitter tre sjarmerende gutter i rullestol og synger for full hals. Publikum har fått utdelt rytmeinstrumenter og er med.

— Nå skal vi synge en reggae med groovy guff, smiler lærer og musikkpedagog Roar Finsås og slår an tonen på gitaren. Gutta er med. Alle andre også.

Mats Glenja (10), Kristoffer Konow (11) og Robin Wright (9) øver hver torsdag på Støpeskjeen. Vi kan høre at de har øvd mye. Dette er bra!

— Vi e' de beste, heia Brann, vi e' så god at det går nesten ikkje an, fortsetter humørsprederne. Klovnen Trude Litt hopper rundt og synger, hun også. Noen kjenner henne fra før. Hun lærer nemlig fra seg litt klovnerier iblant.

«Jeg er en presang»

— Helt topp med en slik åpen dag, sier Stephen Parker. Nå kan døtrene hans prøve ut forskjellige instrumenter og aktiviteter for å se hva de liker.

— Ellers blir det ofte veldig tilfeldig hva de begynner med, og kanskje går de glipp av noe de ville likt bedre, mener Parker.

2800 elever boltrer seg for tiden på Bergen Kulturskole. De driver med dans, teater, bilde og musikk. Bergen Kommunale Musikkskole, som den tidligere het, har holdt på siden 1978.

En stor, rød julekartong med hode og armer kommer vandrende bortover korridoren.

— Jeg er en presang, forklarer Solveig Helene Lygren (13). Sammen med resten av teatergruppen skal hun øve på et stykke som de skal fremføre i Pepperkakebyen.

— Vi har diktet stykket selv, smiler Solveig, som har gått på Kulturskolen i ett år. Og her har hun tenkt å fortsette.

PLOINK: Florentina Pichler (5) i dyp konsentrasjon. Hun syntes det var gøy å prøve fiolin da Bergen Kulturskole inviterte til åpen dag i går. Mamma Katarzyna Demska prøvespilte cello.
FOTO: ODD MEHUS