I 1994 ble den da 54 år gamle mannen dømt til 15 år bak lås og slå, for å ha innført 5,3 kilo kokain fra Ecuador til Norge. Narkotikaen ble sendt til Bergen med posten, og var skjult i hestesadler.

Etter å ha sonet tre år og én måned av dommen skulle mannen ha sin førte permisjon fra fengselet. Da så han sitt snitt til å rømme, og siden har ingen sett ham, før han ble pågrepet i England forrige tirsdag.

Ønsker utlevering

— Jeg kan bekrefte at mannen er pågrepet av engelsk politi, og at han vil bli begjært utlevert til Norge, sier kriminalsjef ved Hordaland politidistrikt, Svein Erik Krogvold. Han forteller at det må en møysommelig prosess til for å få mannen tilbake til Norge.

— Vi må begjære ham utlevert innen 40 dager etter at han er pågrepet. Deretter må utleveringsbegjæringen gå via statsadvokatene i Hordaland, Riksadvokaten og Justisdepartementet, før den kan bli fremmet diplomatisk. Det vil bli ambassaden i Englands jobb å fremme begjæringen om utlevering ovenfor det engelske innenriksdepartementet, sier Krogvold.

Kokainliga

Da mannen ble dømt i 1994 slo Gulating lagmannsrett fast at 54-åringen har vært en del av en større kokainorganisasjon. Kokainen som ble beslaglagt, var den gang den reneste som noen gang var registrert ved Kriminalpolitisentralen.

Da mannen begynte med narkotikatrafikken var det mindre enn ett år siden han var løslatt fra spansk fengsel. I 1989 ble han dømt for å ha smuglet 100 kilo hasj fra Afrika til Spania. Nå må mannen belage seg på en ny periode bak lås og slå.

— Etter fem år på rømmen vil han nok ikke ha særlig store sjanser til å bli prøveløslatt med det første, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg.

Han var aktor i saken mot mannen i Gulating lagmannsrett, og mener det er svært spesielt at mannen har klart å være på rømmen så lenge.

— Han har vært etterlyst gjennom Interpol siden han forsvant, men har klart å holde seg skjult i fem år. Jeg kan ikke huske å ha hørt om andre her i Hordaland som har vært på rømmen så lenge, sier Wangberg.