— Han er etterlyst i hele Schengen-området. Vi har ikke klart å komme i kontakt med ham de to siste månedene, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Den etterlyste 34-åringen er tiltalt for mordbrann, og rettssaken mot ham skal etter planen starte den 16. april.

— Saken kan bli utsatt hvis tiltalte ikke blir funnet snart. Siden vi ikke vet hvor han befinner seg, kan vi heller ikke stevne ham, sier statsadvokaten

De pårørende opplever tiltaltes forsvinningsnummer som en belastning.

— Det er nå gått tre år siden vår sønn mistet livet. Vi hadde håpet å få en avslutning på saken snart, og synes det er tungt at rettssaken kan bli utsatt, sier avdødes far, Trygve Berge.

Lå og sov

Det var natt til tirsdag 6. mars i 2001 det brøt ut brann i hybelhuset i Møllendalsveien 63 i Bergen. Politiet mener en 34 år gammel irakisk statsborger startet brannen med vilje. Ifølge tiltalen skal han ha tent på brennbart materiale i hybelen sin i første etasje.

Det befant seg 31 personer i hybelhuset da brannen startet, de fleste av dem lå og sov. Jan Mathias Berge (34) omkom da han skulle evakuere den brennende bygningen.

Politiet brukte mer enn to år på å etterforske saken. Da statsadvokaten tok ut tiltalen i fjor sommer, var den 34 år gamle irakeren forsvunnet.

— Han ble også da etterlyst av politiet, sier Jarle Golten Smørdal.

Nei til fengsling

34-åringen befant seg den gang i Oslo. I september ble han pågrepet av politiet og forsøkt varetektsfengslet. Påtalemyndigheten ønsket å holde ham fengslet frem til rettssaken i april, men møtte motstand i tingretten. Dommeren mente det var lite sannsynlig at 34-åringen ville stikke av igjen. Uken etter var han forduftet.

I politiet frykter man at 34-åringen kan dra tilbake til Irak. Han har ikke norsk statsborgerskap, og skal uansett kastes ut av landet etter at en eventuell dom er sonet.

— Vi vurderer å etterlyse ham med navn og bilde gjennom mediene, sier Smørdal.