— Målet mitt er å støtte andre som er i samme situasjon. Jeg håper unge kreftsyke vil ta kontakt hvis det er noe jeg kan hjelpe dem med, sier Raymond.

22-åringen ligger i sengen på kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus med den bærbare pc-en på magen. Under dynen synes konturene av høyrebenet hans. Det andre forsvant for en drøy måned siden. Kreftsvulsten som satt nederst i korsryggen ødela blodforsyningen til beinet, og dermed ble det kuttet av helt øverst på låret.

— Jeg er veldig rolig av meg og tar ting som de kommer, men selvfølgelig var det veldig ekkelt med en gang foten var fjernet, forteller Raymond.

Var aktiv fotballspiller

For noen dager siden var han gjennom en tøff cellegiftkur. Men 22-åringen fra Fyllingsdalen er ikke så opptatt av det når han snakker med Bergens Tidende. Han vil heller fortelle om nettsiden kreftsyk.no der han skriver om kreftsykdommen og legger ut bilder av seg selv.

— Jeg vil sette søkelys på unge kreftsyke, sier Raymond ivrig.

For bare et drøyt år siden var han en aktiv fotballspiller i 3. divisjon. 22-åringen nøt tilværelsen og tenkte aldri på at han kunne bli alvorlig syk. Utpå vinteren 2005 måtte Raymond likevel slutte med fotballen fordi han fikk sterke smerter i ryggen. I juli var formen så dårlig at han ikke lenger klarte å fortsette i jobben som servitør.

— I begynnelsen var jeg helt sikker på at smertene skyldes en gammel fotballskade. Jeg var sta og ville ikke oppsøke lege, men til slutt gjorde det så vondt at jeg var helt nødt likevel, sier 22-åringen.

Gjemte seg under dynen

18. august fikk han beskjed om å komme til Haukeland universitetssykehus. Prøveresultatene fra den siste MR-testen var klare. Legen som møtte Raymond og moren sa lite, men da han forlot rommet et øyeblikk kikket de på papirene som lå på pulten hans. Der fant de ordet tumor.

— Jeg visste ikke hva det var, men det gjorde min mor, forteller Raymond.

I fem uker lå han på sykehuset i det han beskriver som et smertehelvete uten like mens han ventet på flere prøveresultater. Deretter begynte første cellegiftkur.

— Den første kvelden følte jeg meg helt fin, og tenkte at det kom til å gå bra. Men så ble jeg helt sinnssykt dårlig og gjemte meg under dynen i ti dager. Jeg orket ikke å snakke med noen, sier Raymond.

Venn med Bengt Eidem

I januar dro han og faren til Sverige for å få operert tarmen. Da de kom tilbake var venstrefoten borte. Legene oppdaget den manglende blodforsyningen under operasjonen, og ga Raymond valget mellom å prøve å knuse svulsten og fjerne foten.

— Det var i grunnen lett. Jeg vil bli kvitt kreften, og hvis det å fjerne foten er det som skal til, er det bare sånn det er, sier han.

Ideen til hjemmesiden kom fra Bengt Eidem, Høyre-politikeren som ble landskjent da han sto frem med kreftsykdommen sin. De to har hatt god kontakt etter at Raymond ble syk.

— Jeg tror det er bra å skrive om det jeg tenker og opplever underveis. Dessuten er det fint å ha noe å gjøre på, sier Raymond.

Snur det negative

22-åringen har som mål å kunne gå så normalt som mulig igjen, men veien frem er lang og tung. Han må trene opp høyrefoten og han må øve seg på å sitte i rullestol.

— Hvordan klarer du å være så sterk?

— Jeg er på mange måter heldig fordi jeg ikke får sånne virkelig vonde tanker. Det gjelder å kunne snu på ting. Å få kreft er i utgangspunktet negativt, men det positive er at man kan bli frisk. Da er det det man må fokusere på, sier Raymond.

Han synes også han er heldig som har et stort nettverk av venner og familie rundt seg.

— Det er faktisk ingen som har trukket seg bort etter at jeg ble syk. De støtter meg på alle måter, og det er veldig flott, sier han.

I tiden fremover satser han på å oppdatere kreftsyk.no så ofte han kan. Han vil legge ut flere bilder av seg selv og skrive om opptreningen som venter. Allerede nå har flere folk han ikke kjenner vært inne i gjesteboken og skrevet hilsen.

— Det er utrolig oppmuntrende, men jeg håper først og fremst at andre kreftsyke kan ha nytte av det jeg skriver, sier Raymond.

EIRIK BREKKE