Denne gruppen er nemlig overrepresentert på statistikken over drukningsulykker.

Nå vil Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet at også du skal bruke redningsvest i sommer. Den veier bare 33 gram og kan redde livet ditt.

Redningsoppdrag

Vi er om bord i redningsskøyten Odd fellow når skipper Torgeir Nilsen får telefon litt før klokken 14. En 20 fots fritidsbåt har fått motorstopp sør for Marsteinen fyr mellom Austevoll og Sotra. En mann er om bord.

— Det vil ta oss halvannen time å komme frem, har du et drivanker å hjelpe deg med? spør skipperen.

Det har båtføreren. Båten er i drift, men har kastet ut ankeret.

Daglig er redningsskøyteneute og assisterer småbåtfolket med slep, fjerning av tau i propellen, grunnstøtinger og annet.

Reddet

Etter en og en halv times tur med vel 18 knops fart, er Odd Fellow fremme ved fritidsbåten som har fått motorproblemer. En mann og hans hund er om bord i en 20 fots båt, cirka 4 nautiske mil sør for Marsteinen.

Tau blir festet og slepet går til nærmeste båtverksted på Drange i Os. Begge har på seg redningsvest.

— Sikkerhet først, alltid! Du ser jo det, til og med hunden har redningsvest, sier Rune Sagstad med ettertrykk.

— Det er en illusjon å tro at du bare kan svømme inn til land dersom det skjer en ulykke.

Han sier hele familien bruker redningsvest og i tillegg har han kartplotter, drivanker med 100 meter tau i båten om noe skulle skje. Tauet fikk han bruk for i dag. Om bord i Odd Fellows viste dybdemåleren 58 meter på stedet Sagstad fikk motortrøbbel.

— Tauet kjøpte jeg etter å ha havarert en gang tidligere. Da var tauet for kort, sier Sagstad, som var på fisketur på feriens første dag.

Heldigvis endte det godt. Sagstad har kystpatruljemedlemskap i Redningsselskapetog slipper å ta hele regningen for slepet selv.

— Det er en fantastisk forsikring å ha, sier han. mens han ventet på hjelpen fikk han til og med halt opp noen store torsker. Middagen er i hvert fall reddet.

33-kampanjen

Solfylte sommerdager trekker stadig flere ut i fritidsbåt, men båtlivet har en skyggeside.

Hver sommer omkommer rundt 30 menn i drukningsulykker.

Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet mener at så mange som 20–25 av disse kunne vært unngått dersom de hadde brukt redningsvest da ulykken inntraff. Den veier 33 gram og kan redde livet ditt.

Holdningskampanjen skal få også far til å ta på vesten.

— Personlig synes jeg at det burde være et krav at man bruker redningsvest i fritidsbåt, sier skipper Nilsen.

Kollega og maskinpasser om bord, Jan Owe Knutsen, er skeptisk.

Han mener det vil være vanskelig å finne en fornuftig grense for hvilke båter et slikt forbud skal gjelde for.

Det er påbudt å ha flyteutstyr til alle om bord, men ikke å ha det på seg hele tiden.

— Det er ingen grunn til å ikke ha den på seg. Du trenger jo ikke ha en stor og klumpete en. Nå kan man kjøpe de små og du merker jo knapt at du har den på, sier skipperen.

Overmodige menn

Nesten 200.000 norske menn dropper redningsvesten når de er i båt. Det viser en spørreundersøkelse fra Redningsselskapet.

På Vestlandet svarer hele 65 prosent av mennene at de bruker fritidsbåt, men bare to av ti bruker redningsvest. Nesten halvparten oppgir at det er på grunn av gammel vane, mens mange også mener det er unødvendig fordi de er forsiktige.

Hele 23.000 menn på Vestlandet tror de kan svømme en kilometer med klær på i 15 graders vann - uten flytevest.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det de færreste som klarer så mye som 200 meter i slike forhold. Dersom man bruker redningsvest og ligger rolig, kan man overleve i flere timer.

Mytene

For Redningsselskapet har det vært viktig å avlive mytene som gjør at voksne menn gjerne kler hele familien i redningsvest, men ikke seg selv.

En rimelig livsforsikring, mener de som stadig hjelper småbåteiere i nød på sjøen.

— Jeg håper denne kampanjen får menn til å gå litt i seg selv og se at de faktisk er i risikogruppen for drukningsulykker. De er redde for ungene og kler dem i redningsvest, men jeg tror nok ungene er redde for pappaen sin også, sier Nilsen.

Og det er en myte at drukningsulykkene bare skjer med fulle folk, langt fra land og i dårlig vær.

Bare en av de ni som omkom i ulykker med fritidsbåt på Vestlandet i fjor, var påvirket av alkohol. De aller fleste drukner innaskjærs på godværsdager.

— Det kan være nok at du mister balansen og faller overbord. Slår du deg og mister bevisstheten, så kan du fort drukne. Det er ingen argumenter for å ikke bruke redningsvest nå når de er så små og lette. Du kjenner ikke at du har den på, sier Nilsen.

De som er mest utsatt, er de samme som ikke bryr seg med å bruke redningsvest.

Synes du det burde være påbudt å bruke redningsvest i fritidsbåter?