Statsråden har avsatt tre kvarter til å snakke med ordfører og formannskap, og en halv time til «Aksjonsgruppa for heving av U-864». Dessuten skal hun innom Fedje trafikksentral før hun drar igjen.

Den lokale aksjonsgruppen har ikke store forventninger om å få høre noe nytt om hevingsplanene, men ser frem til å stille statsråden spørsmål om prosessen.

Krever heving

— Vi synes det skal bli interessant å snakke med fiskeministeren og høre hvor saken står. Og vi vil fortelle henne hva vi synes om utviklingen i saken, sier Lisbeth Stuberg i Aksjonsgruppa.

Hun lover at fiskeriministeren vil bli møtt av paroler med krav om heving av ubåten når hun går i land på øyen klokken 13. Aksjonsgruppen har tidligere samlet store deler av kommunens befolkning i demonstrasjoner for heving av U-864.

Berg-Hansens forgjenger, Helga Pedersen (Ap), besøkte Fedje for snart to år siden. Da var halve befolkningen samlet, og skolebarna hadde laget et omfattende program for å fortelle fiskeriministeren at ubåten må opp.

Nye utredninger

Pedersen lot seg overbevise, og regjeringen gikk inn for heving i januar 2009. Våren 2010 stoppet Berg-Hansen arbeidet med heving, og sendte saken ut på nye utredninger. Tildekking av ubåten skal på nytt utredes. Det er en løsning så vel folk på Fedje som miljøbevegelsen og politikere i de fleste partier går imot.

U-864 ble senket av en britisk ubåt i mai 1945. Vraket inneholder om lag 67 tonn kvikksølv som vil være livsfarlig for livet i havet dersom det lekker ut.