Nå var det ikke for å sikre sitt eget ettermæle blant de unge at han til jul i fjor utstyrte sine åtte barnebarn med noe så eksklusivt som livslangt medlemskap i Bergen Turlag. Det er i tilfellet bare en hyggelig bieffekt. Christian Rieber (80) og farmor Ragna Sofie tenkte på barna da de pønsket ut den litt originale julegaven.

— Det er på fjellet jeg har hatt mine beste stunder og største opplevelser. En slik gave vil gi mine etterkommere en mulighet til å oppleve det samme som jeg har gjort, sier farfar.

For anledningen har han tatt to av de yngste barnebarna, Pernille (10) og Henriette (17) med til sin barndoms rike på Smøråsfjellet. Her lekte de, her utforsket de, her lærte de naturen å kjenne, og fremfor alt lærte de å sette pris på naturen den gangen for 70-75 år siden.

Gir farfar æren

Nå spiser bebyggelsen seg innpå et av de gjenværende friområdene i Fana. Men Christian Rieber føler seg trygg på at Smøråsfjellet vil bli bevart for kommende generasjoner. Selv er han blant ildsjelene som har lagt ned et betydelig arbeid med å legge til rette for friluftsliv nettopp i dette området.

— I helgene er det et yrende liv her, og det må være åpenbart for alle at vi trenger slike grønne lunger i bydelene. Men det er klart at Smøråsfjellet også hadde vært lettere å bygge ut dersom det var blitt liggende ubrukt, sier Rieber.

Han har vært en friluftslivets talsmann og entusiast i hele sitt liv, og Pernille og Henriette nøler ikke med å gi farfar æren for deres egen interesse for naturen.

Jenter på guttetur

— Farfar og farmor har nok vært veldig delaktige, sier Henriette og forteller om mange trivelige turer til besteforeldrenes hytte på Hodnaberg ved Hamlagrøvannet.

Nå går turen gjerne til foreldrenes hytte på Garen ved Maurset, og søstrene røper stor lokalkunnskap om Hardangervidda.

— Vi har en gammel steinbu ved Tinnhølen. Vi kaller den bare Buen. Dit pleier vi å dra på fisketur, pappa, Pernille, den mellomste søsteren vår, Cathrine, og jeg. Vi kaller det for guttetur. Mamma får ikke være med. Det er ikke plass til henne heller, forresten, forteller Henriette.

Til sommeren har hun tenkt seg på en skikkelig rundtur på Hardangervidda. Da vil medlemskapet i Turlaget komme spesielt til nytte.

- En god investering

— De to siste somrene har jeg syklet Rallarvegen sammen med to venninner. Da de oppdaget rabattene jeg fikk på turlagshyttene, meldte de seg sporenstreks inn, de også. Det var helmaks av farfar å spandere livslangt medlemskap i Turlaget på oss, slår Henriette fast.

— En god investering, mener 80-åringen selv. Åtte barnebarn mellom ti og 28 år har fått nyte godt av farfars gavmildhet.

— Det koster jo litt, men vi snakker om et medlemskap som varer hele livet ut. Fordelt på så mange år blir det egentlig ganske billig, og opplevelsene det kan gi, lar seg uansett ikke måle i penger, sier Christian Rieber.

Gidske Stark