AV: DAG-HENRIK FOSSE

— Utviklingen er skremmende. Jeg har nylig gått to intensive kurs i data (Windows) og internett for å kunne bli nettbankkunde og bestille billige reiser på nettet, sier Gunvor Opland.

Hun har yrkeserfaring som selger i dagligvarebransjen. Hun var uten særlige datakunnskaper, og fikk utfordringen av et barnebarn på 13 år.

Derfor kjøpte hun pc og skriver i mars. For to uker siden hadde hun gjennomført sine første datakurs noensinne, og sender og mottar både e-post, og surfer på nettet.

Er bevisst

— Jeg hadde litt e-posterfaring og hadde skrevet litt på data fra før, men var ellers lite kjent med internett, sier Sølve Hognestad.

I juni gikk han på internettkurs. Den pensjonerte legen er opptatt av å bruke nettet til det han mener er nyttig, og er bevisst på hva han vil bruke det til, som å bestille billetter og betale regninger.

— På nettet sparer vi tid når vi kan bestille turer direkte i stedet for å gå til et reisebyrå, vi får bedre oversikt over rimelige reiser, og som pensjonister kan vi reise når vi vil, sier Hognestad.

I likhet med Gunvor Opland har han som mål å bli nettbankkunde i nær fremtid.

Begge synes det er nødvendig å lære seg hvordan de kan ha nytte av nettet, og synes synd på dem som av ulike årsaker ikke kan gjøre bruk av fordelene ved å være internettbruker.

Henger etter

Fersk statistikk viser at det er de over 65 år som har hengt særlig etter i internettrevolusjonen. Bare én av fire i denne aldersgruppen bruker internett i en tremånedersperiode og bare 10 prosent minst én gang i uken.

Kursansvarlig Tone Sletten Ånestad ved Skipper Worse i Stavanger sier at over 160 personer har deltatt på 19 datakurs i vår, der de fleste er i alderen 65 til 70 år.

Eldste kursdeltaker var over 90 år. Like mange eldre vil få dataopplæring i høst.

— Datakurs og andre kunnskapsbaserte kurs som språkkurs og kunstforståelse er i vinden som aldri før fordi de eldre vil fornye intellektet sitt. Vi startet med slike kurs på slutten av 90-tallet, men det er først de siste par årene at interessen for data har eksplodert, sier Sletten Ånestad.

— Datakursene er mest populære, og vi har lange ventelister til disse kursene. Reine hobbykurs er ikke lenger så populære, sier Tone Sletten Ånestad.

INTERNETTKURS: Gunvor Opland (62) og Sølve Hognestad (73) lærer seg data på aktivitetssenteret Skipper Worse i Stavanger for å mestre nye utfordringer.
Jan Tore Glenjen