JAN ARILD LARSEN

Nå er vel ikke det fordums indremisjonshotellet like ved jernbanen akkurat viden kjent for sin cognac. Skjenkebevillingen er av nyere dato – fra 1994. Men i forgårs tok Terminus steget inn i den edlere drueverden, og åpnet sin konjakkbar. I det samme, flotte, pompøse, ærverdige lokalet folkehelten Roald Amundsen satt i 1928 og planla det som skulle bli hans siste polferd. Bordet og stolen hans troner fortsatt midt i den nye konjakkoasen.

Verdensmestre i nord – Norge er på verdenstoppen i cognac. I forhold til folketallet konsumerer vi mest. Som et marked i verdenssammenheng er lille Norge på sjuendeplass. Nord-Norge er cognac'ens heftigste tumleplass. 20 % av befolkningen lengst nord står for 40 % av konsumet, informerte Toralf Bølgen som var hentet inn fra Oslo for å helle litt kunnskap i glassene. Toralf fra Bølgen & Moi som i tillegg til flere bøker om emnet, har laget sine egne konjakker.

Aura av medisin Siden vi var nå der vi var, passet det fint da Bølgen lot oss vite – mellom snusende og smattende oppdagelsesreiser i tulipanformete glass – at cognac var det eneste brennevinet som ble akseptert av indremisjonen.

– Cognac har alltid hatt en aura av medisin rundt seg.

Jo, jo – vi husker vel alle den om at av alle ting som ikke kurerer forkjølelse, er cognac best. Men skulle nå lokale eller tilreisende kropper trenge til helbredelse og indre kveik, kan Terminus' nye apotekavdeling vise til oppunder 100 forskjellige sorter og merker.

Folkelig prisleie – Bestiller du den dyreste, må du ut med 390 kroner for fire centiliter av Bisquits Cohiba Grande Champagne. I andre enden av skalaen ligger Bonapartes Tre Stjerner til kr. 61. Så vi har lagt oss på et folkelig prisleie. Dette skal ikke være et luksussted for de få, men tilgjengelig for vanlige folk med sans for det ypperste av brennevin, sier restaurantsjef Bjørn Johnsson som synes konjakkbarer ligger i tiden, at hotellet med sin flotte stil formelig skrek etter noe slikt, og at dette ikke skal bli et innbarket mannested. Kvinner får stadig mer og mer sansen for en VSOP eller XO.

Kaffe avec – Du må lære deg til å like cognac, mener eksperten Toralf Bølgen.

– Folk venner seg gradvis til smaken, duften og stemningen. Den typiske cognac-drikkeren er nok over sin første ungdom. Det er som med alt annet man putter i munnen – en tilvenningsprosess.

– Uten blandevann?

– Slik vi drikker cognac i Norge bør cognac drikkes. Bar. Naturell. Eller som det heter i dette landet – kaffe avec. Skål!

Sa Bølgen i cognac. På den nye, gamle klassiske Terminus-baren der Roald Amundsen en gang satt. Og drømte sine poldrømmer¿