Det praktfulle lille slottet troner majestetisk på haugen ved Nordåsvannet og er et naturlig blikkfang på Fjøsanger. Siden det er så sjelden vi vanlig mennesker slipper inn, fyller det oss med mystikk. Og mystikken sitter i der vi vandrer innenfor veggene og lar øyne og sinn fylles av gammel prakt.

Så annerledes

Bygget er så annerledes. Hallen, det store rommet i første etasje, er storslagen, men samtidig intim. Store vedkubber ligger i peisen, men brenner ikke. En gedigen trapp fører opp til 2. etasje. Dører, karmer, trapp og galleri oppe er laget av mørkt, rødbrunt tre. Her er dragestil på utskjæringene utført av Ingebrigt Vik og Sofus Madsen og deres medarbeidere. Stilfullt og vakkert.

Her er ikke tapet, men sjablonmalte vegger. Møblene, noen lenestoler og bord, er laget på bestilling for akkurat dette rommet. Et par vevde tepper med bibelske motiv smykker veggene. Isbjørnskinnet har tilhørt en isbjørn Fridtjof Nansen skjøt på Svalbard.

Driftsleder Henry Lie i Statsbygg viser oss selv rundt. I spisestuen, det blå rommet, viser han oss sølvkisten med spisebestikk i 1300 deler. Her kan dekkes til 36 personer. Lampen over døren til kjøkkenet er laget før 1910. Pæren er helt spesiell. Luften er tatt ut for at den skal lyse lenge og den har en tapp nederst. Fortsatt lyser pæren og Gamlehaugen har flere på lager.

Skipsreder og statsminister Christian Michelsen bygde slottet i 1898 og flyttet inn i 1901. Etter hans død i 1925 ble eiendommen kjøpt som nasjonaleiendom og kongebolig. Nå vises det rundt i anledning kulturdagene i Fana og Ytrebygda.

— Bygget er særpreget. Vi som arbeider med det, får et spesielt forhold til det, innrømmer driftsleder Henry Lie. Detaljene vekker en historisk nysgjerrighet.

Damesalongen med dyprosa vegger restaureres for tiden og preges av det.

Nystemt flygel

I musikkværelse står flygelet alltid nystemt. 1100 bøker finnes i biblioteket, men det er nok biljardbordet som vekker oppmerksomhet. Rommet virker rommelig og uformelt. Her står og et spesielt flott skap, utskåret og malt av Lars Kinsarvik.

Malerier av kjente og ukjente norske kunstnere smykker flere som. Men i Christian Michelsens gamle kontor er det bildene som dominere, samt noen karikaturtegninger. - Omvisningen var en opplevelse, sier Atle Devik. Det er første gang han ser slottet fra innsiden. Han nøt det.

Interessen for omvisningen er stor. Bare 15 minutter tar runden og kun ti personer tas med i hver pulje. Men omvisningen gir mersmak. Vi får lyst til å komme tilbake og spille biljard - med kongen.

STORSLAGEN: Hallen er storslagen.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
SPESIELT: - Bygget er spesielt, fastslår driftsleder Henry Lie. <p/>FOTO: ARNE NILSEN