Bergen Kino har i løpet av tre uker delt ut over tusen diplomer til førstegangs kinogjengere. «Ole Brumm og Heffalompen» er for tiden den mest populære filmen blant de små.

— Vi ser stadig nye barn som kommer på kino, og mange samler på kinobilletter. Den første billetten kan limes på diplomet, og de kan skrive på tid, sted, og hvem de var på kino med første gang. Det er fin måte å se tilbake på den første kinoopplevelsen, sier Elisabeth Halvorsen, markedssjef i Bergen Kino.

Hun sier at selv om barn er vante til å se tegnefilmer hjemme, er det en helt annen opplevelse å gå på kino.

— Intensiteten og inntrykkene av å sitte i en stor, mørk sal blir noe annet. Dessuten er den sosiale opplevelsen de har på kino sammen med foreldre eller besteforeldre viktig, sier Halvorsen,

To år gammel debutant

Ruben (2) og Celine («Eg e' 4 ½, 'jaffall») Raftevold Ekse vifter stolt med diplomene sine. Det er første gang de er på kino, og debutfilmene er «Ole Brumm og Heffalompen».

— Oj, her er Nemo og Shrek 2! sier Celine begeistret, og peker på bildene på diplomet.

Så hinker hun bort til en plakat av bjørnen i filmen «Nå skal du høre».

— Er det «Istid»? spør pappa Kenneth Raftevold.

Han har tydeligvis ikke peiling på film. - Nei!!! Pappa! Det er ikke monstre i «Istid», kommer det kjapt fra datteren.

Lillebror Ruben syntes det er mer stas å posere for fotografen. Han vet ikke helt hva han skal være med på ennå, men han kan både si «dipom» og «sino».

Utålmodig

— Han er veldig opptatt av film og tegnefilmer. Han synes «Politiskolen 4» er veldig artig. Når han ser den, ler han kjempehøy, sier pappa Kenneth stolt.

Celine tror det blir gøy å se film på stort lerret.

— Hvordan blir det å se en kjempestor Ole Brumm? Det blir vel ikke det samme som å se han på tv?

— Han er ikke stor, Ole Brumm er liten, han, svarer Celine, som er mye mer opptatt av å studere plakaten for tegnefilmen «Robotene», enn å svare på brysomme spørsmål. Utålmodig hopper hun opp og ned.

— Pappa, jeg vil gå på kino nå! Akkurat da kommer storesøster Britt Jeanette, med snop og brus. Opplevelsen kan begynne.

I fyr og flamme

90 minutter senere kommer Celine hoppende ut av KP 8, og blåser med tungen som den rosa elefanten Heffalompen. Hun er i lykkerus, og det er ikke lett å få mye annet enn elefantblås ut av henne. Lille Ruben sitter trøtt på pappas arm.

— Han ble litt utålmodig til slutt, men han satt med store øyne der inne, sier Kenneth Raftevold.

Diplomene skal i glass og ramme på barnas rom hjemme på Toppe. Og, kino, det skal de definitivt prøve igjen.