— Dere trenger ikke å ta av dere skoene. Her blir det aldri vasket mer, sier Dag Helland og ønsker velkommen inn i Hatlestad terrasse 30.

Boligen hans er en av 16 som nå kjøpes av Bergen kommune for å rives.

Det synes Helland er bra. Han skryter også av handlingsmåten til Bergen kommune, og synes saken er behandlet raskt og med verdighet.

Savner soloppgangen

Det er lite i boligen som vitner om den skjebnesvangre rasnatten for syv uker siden. Bøkene står fint stablet i bokhyllen, bildene henger på veggene og de fleste møblene er her fremdeles.

Familien Helland kom heldig fra det. Deres del av rekkehuset ligger lengst vekk fra raset og fikk ingen materielle skader, men viktigst av alt: Ingen i familien mistet livet.

Eneste tegn på at noe er skjedd, er en knust rute i ytterdøren. Der tok redningsmannskapene seg inn for å forsikre seg om at ingen var hjemme. Uthuset i hagen er også knust, der lette man etter redskaper til å grave med for å finne savnede.

Selv var Helland i New York med konen da raset skjedde, og slapp den traumatiske opplevelsen. Men da han kom hjem et par dager etterpå, var virkeligheten plutselig der. Det var tøft. Han kjente godt den ene kvinnen som omkom.

— Se på denne utsikten, sukker Helland. Han savner allerede å sitte her og lese avisen og se solen komme opp om morgenen.

Men han klager ikke. Han vet han har vært heldig. Og i den midlertidige leiligheten i Solheimslien har han det godt.

— Dette blir ingenting i forhold til dem som har mistet sine. Det er det sterkeste.

Spent på taksten

Dag Helland er spent på hvilken takst kommunen vil sette når boligene skal løses ut. Selv er han ikke opptatt av å bo i nærheten av Hatlestad.

— For meg personlig betyr det ikke så mye om jeg må flytte fra Fana. Barna er voksne og har for lengst flyttet ut, og min kone bor i New York store deler av året. Vi er fleksible. Askøy, Sotra, Hatlestad - vi kan bo mange steder, sier professoren.

Han forstår godt at det stiller seg annerledes for småbarnsfamiliene som er mer knyttet til nærområdet. Han håper de får en sum for boligen som er til å leve med.

— Flere av beboerne har stilt krav om at de ønsker å etablere seg på nytt i samme nabolag. Husprisene i Fana er høye. Skal de kunne kjøpe nye hus her, forutsettes det at det blir satt en takst som gjør det mulig. Det kan bli vanskelig dersom høyeste takst skal settes til 2,5 millioner kroner, sier Helland. Tar med seg et par bæreposer med historiebøker, låser døren og setter sikkerhetsgjerdet på plass.

Jaqn M. Lillebø