Vi triller terningen for Sundt, Galleriet, Xhibition, Kløverhuset og Wallendahl.


Sundt

Hos Sundt på Torgallmenningen står uttrykksløse dukker i vinduene og viser frem klær. Blant dem poserer stiliserte, rosa reinsdyr i plast, mens bakgrunnen er preget av deformerte stjerner i samme farge.

Sundt har også et tårn av hvite esker og et skilt som sier «Gifts for all!». Kjøpesenteret retter seg tydeligvis inn mot et engelsktalende publikum i år.

Alt i alt fremstår utstillingen som litt blodfattig. Rene linjer og minimalisme vekker ikke julestemningen hos denne anmelderen.

Sundt skal likevel ha ros for at de klarer å presentere en felles utstilling for alle butikkene i senteret.

(De tradisjonelle Sundt-nissene var ikke kommet på plass da bt.no besøkte kjøpesenteret mandag.)

Julen er ikke tiden for minimalisme.


Galleriet

Turen går videre til Galleriet et steinkast unna. Her kjører hver butikk sin egen stil, med vekslende hell. Pussig nok finnes den mest barnevennlige utstillingen hos Sørensen Tobakk. Her sitter rampete nisser med snus og sigarer.

Nisse finnes også hos Elektrosenteret, som pryder inngangspartiet sitt med en herlig glorete elektrisk nisse i Las Vegas-stil. Elegant? Nei. Julete? Ja visst!

De andre butikkene er ikke mye å rope hurra for. Foto Knudsen har en slags spisse julestjerner i vinduet. De ser ut som torturapparater fra middelalderen. Senterets gullsmed prydes av strå med glass-steiner på, mens Norlis papirbutikk kjører en enkel gaveeske-ustilling. Bokhandelen til samme kjede utmerker seg med originale pepperkaker med litterære sitater.

Galleriet får pluss for stor og julete plakat på bygningen. I motsetning til Sundt taler de til norske kunder, med det hyggelige budskapet «Titusende ganger velkommen».

Hyggelige innslag fra noen butikker.


Xhibition

Xhibition (det gamle posthuset) fremstår ved første øyekast omtrent som ellers i året. Det står riktignok et hvitt juletre i plast ved inngangen, og det henger en plakat med det litt intetsigende budskapet «Din jul» på en av veggene.

Ellers er det vanskelig å få øye på julen når man går forbi vinduene. Det finnes et og annet juleprodukt i utstillingen, men julestemningen er nesten fraværende.

I rettferdighetens navn må vi nevne at det står en rekke litt pjuskete graner utenfor inngangspartiet.

Må prøve mye hardere. Hvor er julen?


Kløverhuset

Kløverhuset gir et litt bedre førsteinntrykk. Juletrærne på halvtaket i Strandgaten har vakker belysning.

Selve vinduene, derimot, er skuffende. Butikken Mobildata har lagt ut et «snøteppe» av vatt og noen kuler som ligger dandert mellom mobiltelefoner. Veskebutikken ved siden av har knapt dekorert, og i sminkebutikkens vindu er det ikke jul i det hele tatt.

Benetton får pluss for artig bruk av bittesmå gensere som pynt på juletreet.

Flott pynt ved inngangen. Ellers skuffende.


Wallendahl

Jernia-butikken Wallendahl i Strandgaten fremstår som en oase av jul i en handelsby preget av kjølig minimalisme. Her sitter en animert nissemor i vinduet og rører i grøten, mens nissefar ligger og snorker i et annet vindu. Frekke små nisser viser frem alt fra brannslukningsapparater til hørselsvern og maleruller.

Prikken over i-en er det forseggjorte landskapet med jernbane som pryder hjørnet mot Strandkaien.

Wallendahl er den eneste av butikkene i vår uhøytidelige test som har gjort utstillingen til en attraksjon i seg selv. Her er det mye å glede seg over for barn i alle aldre.

Den eneste butikken i testen som tar julen og barna på alvor. Klar vinner.

Har du sett andre julevinduer som fortjener ros? Skriv gjerne noen ord i feltet under!