— Unnskyld, hvilken farge får blomstene på denne? spør en kunde og peker på noen friske grønne blader i en svart plastpotte.

— Hmm, disse har jeg plantet selv. De er enten blå, eller en nydelig rosafarge. Kanskje det til og med er begge? sier Bjørg Sookermany, lederen for Åsane Hagelag.

Plantekunden nikker litt, og bestemmer seg for å ta to stykker siden det er så billig.

Rundt hele den nedlagte bensinstasjonen er det tett i tett med blomster. Flere hundre planter, men akkurat hvor mange sorter de har fått inn i år, er ingen i Hagelaget helt sikre på. Det er blodbeger, rosa og limegrønn prydtobakk, riddersporer og busknelliker til tre for ti, kongslys, rød sporeblomst og sjeldenheter som krypende løvemunn.

Deler grønne gleder

Varene på planteloppemarkedet kommer hovedsakelig fra det som blir til overs når de 185 medlemmene i Åsane Hagelag gjør hagen i stand til sommeren. Planter som må deles og nye spirer det ikke er plass til havner på loppis på bensinstasjonen tidlig i mai, til glede for andre hageglade. I år inneholder vareutvalget også en rekke planter hagelaget sådde på et frømøte i februar.

— Det er gjerne fint å gå hit hvis en står i startgropen til å lage en hage, for da trenger ikke det bli så dyrt, sier Bjørg.

Utvalget inneholder også velduftende villpelagonia, jordbærplanter med rosa blomster som er flinkere til å se vakre ut enn å lage bær, sjokoladepeppermynte med en rot som må tas litt ekstra vare på og en type flokk som ikke engang finnes i norske plantebøker.

— Vi har en del rariteter og godbiter, ler Bjørg. Hun får blant annet frø fra en hyggelig kar i Harstad, som gjerne deler med andre hageinteresserte.

Loppemarkedet krever mye planlegging og organisering av transport fra henne og de andre medlemmene i hagelaget.

— Men det er jo mest kjekt. På denne måten kan andre få glede av det vi har til overs! smiler lederen for hagelaget.

Billige loppefioler

Kundetilstrømmingen følger vær og vind og varierer dermed fra år til år, men salg og planteutlodning bringer som regel inn noen tusen til foreningskassen. Mange kommer innom på jakt etter det litt spesielle som ikke finnes på kjedesentrene.

Grethe Ekanger var på handletur, og stakk innom da hun tilfeldigvis så skiltet fra planteloppemarkedet.

— Jeg har vært her før, og de har gjerne andre planter som du ikke får tak i ellers, forteller hun.

— Det er så koselig med blomster, og jeg har lyst til å ha masse fine farger i hagen min, og på landet. Dessuten er det kjekt at pengene kan gå til noe annet enn en av de mange store sentrene, smiler Grethe, godt fornøyd med sine nye loppefioler.

<b>GRØNN KRAFT:</b> Når Åsane Hagelag arrangerer planteloppemarked, blomster og gror det rundt de tomme pumpene på den nedlagte bensinstasjonen like ved Åsane bussterminal. <p/> VEGAR VALDE (foto)
<b>HAGEPRAT OG PLANTELOPPER:</b> Bjørg Sookermany (t.v.) er leder for Åsane Hagelag og hjelper gjerne kundene på planteloppemarked å finne noe grønt til en billig penge. Grethe Ekanger (foran, t.h.) handler nydelige fioler til både hjem og landsted, og synes det er kjekt å kunne gå utenfor de store sentrene. <p/> VEGAR VALDE (foto)
<b>SJELDEN GODBIT:</b> En frodig krypløvemunn var en av årets eksklusiviteter på planteloppemarkedet i Åsane.<p/> VEGAR VALDE (foto)