TRUDE HAUG

Eliza og Riccardo har vært i Norge i to måneder. De er fra regionen Trento nordøst i Italia, ikke så langt fra grensen til Østerrike. Nå har de vært i Norge og studert natur og reiseliv som en del av en treårig utdanning ved universitetet Mediazione Linguistica per le Imprese e il Turismo i Trentino.

Sammen med Bergen Turlag har de vært på fjellfest og på barneleir i Bergsdalen, og de synes at norske barn virker sterkere og tryggere i naturen enn italienske.

Trangt om plassen

— I Norge må barna gjøre ting selv, lage mat og bære kanoer, sier Riccardo.

— Italienske barn er ikke så oppfinnsomme lenger, de sitter mer inne og spiller dataspill og slikt. Vi synes det er viktig at neste generasjon lærer å bruke naturen, og derfor ønsker vi å få i gang noe sånt som Barnas Turlag i Italia også, sier Elisa.

— Regionen Trento er berømt i hele Italia for fjellområdene sine hvor det er store muligheter for både å kunne gå fotturer og stå på ski, forteller Riccardo. Men det er folksomt der, også i fjellet, og naturen er ikke så skjermet for trafikk som i Norge, forteller de. De skulle ønske at masseturismen i fjellet i Italia ble spredt over større områder, slik at det ikke ble så trangt om plassen.

Mindre stress

— Vi er blitt forelsket i Norge, sier Elisa. - På grunn av landskapet, stillheten, for at du kan være alene med tankene dine og komme i kontakt med deg selv og ditt indre. Elisa blir varm i stemmen.

— Og friheten, sier Riccardo, den kjennes tydeligere her. Det er mer plass og mindre stress her enn i Italia.

Tidligere har de vært på Nordkapp. Denne gangen har de reist omkring i Sør-Norge. Gått Aurlandsdalen og besøkt Baroniet i Rosendal. De har vært på Sotra og på Osterøy. Modellen med turopplegg hvor du først bruker bil ut i distriktet og så går kortere turer, synes de er fin.

Når de kommer hjem vil de kontakte reiselivsbransjen og prøve å få i stand noe som likner på Barnas Turlag og en grønnere turisme.

STUPER. Italienske Riccardo Guetti stuper ut i Vassøyane i Stølsheimen. Det er mindre stress i Norge, mener han. <br/> FOTO: EINAR GRIEG
BEGEISTRET. De italienske studentene Elisa Bello og Riccardo Guetti er begeistret for norsk natur og for Bergen Turlags arbeid med barn. Her i samtale med daglig leder i Bergen Turlag, Einar Grieg (t.h).<br/>Foto: HELGE SUNDE